Ny utmaning. Hylte/Halmstads landslagtjej Jonna Wasserfaller har Euro League att se fram emot i sommar.
Ny utmaning. Hylte/Halmstads landslagtjej Jonna Wasserfaller har Euro League att se fram emot i sommar.

Sverige debuterar dubbelt i Euro League

För första gången ska Sveriges herrar och damer spela i Euro League.

ANNONS
|

– Det är duktiga lag som är med och det blir bra matchning för oss, säger Jonna Wasserfaller, Hylte/Halmstads landslagstjej.

Damlandslaget har lottats in i en fyrlagsgrupp som förutom Sverige består av Spanien, Portugal och Slovakien. Gruppspelet avgörs först i Spanien 9–11 juni och avslutas i Portugal 16-18 juni. Gruppvinnaren går vidare till Final Four.

För herrlandslaget väntar en trelagsgrupp, där Albanien och Makedonien är motståndare. Den första delen av turneringen spelas i Makedonien 16-18 juni och den andra 23-25 juni. Även här går gruppvinnaren till Final Four.

Herrlandslaget får därmed ett diger vår- och sommarprogram eftersom VM-kval väntar i Tjeckien i slutet av maj.

ANNONS

Damlandslaget har dock inget kval att se fram emot den här gången och därför är det viktigt att blågult nu får chansen att spela Euro League inför EM-kvalet nästa år.

– Alla lag som vi ska möta är högre rankade än oss, men vi ska nog kunna sätta press på dem nu när vi har ”Bella” att bygga laget runt, säger Jonna Wasserfaller.

”Bella” är Isabelle Haak, den 17-åriga superstjärnan som trots sin ringa ålder redan gör succé under sitt första proffsår i Frankrike.

Lägg därtill att blågult i onsdags fick klart med en ny förbundskapten i argentinaren Guillermo Gallardo och framtiden ser spännande ut.

– Jag tror att det kan bli väldigt bra. Jag har hört mycket gott om Gallardo och att han ska vara tuff, men rättvis.

Euro League har funnits på herrsidan sedan 2005 och på damsidan sedan 2009. Totalt handlar det om en prispott på 1,5 miljoner kronor.

Båda lagen har goda chanser att ta sig vidare.

– Makedonien har vi spelat mot många gånger, bland annat i EM-kvalet. Jag räknar med att de kommer med bra lag och att det blir tuffa och tajta matcher. Mycket positivt med fler internationella drabbningar, väldigt bra för svensk volleyboll. Kul också att det blir en lång landslagssamling i och med att vi har VM-kvalet i maj. Vi har jobbat för det här i flera år, säger herrlandslagets förbundskapten, Johan Isacsson till volleyboll.se.

ANNONS
ANNONS