Elitserien nästa? Vindrarps tränare Claes Svensson har elitserierutin från Hylte Volley och nu finns chansen att den lilla pionjärklubben från Våxtorp via kvalspel kan nå landets högsta serie.
Elitserien nästa? Vindrarps tränare Claes Svensson har elitserierutin från Hylte Volley och nu finns chansen att den lilla pionjärklubben från Våxtorp via kvalspel kan nå landets högsta serie.

Svenssons Vindrarp på väg upp i elitserien efter 37 år

För tre år sedan fick han lämna tränarrollen i Hylte Volley, men nu är Claes Svensson på väg tillbaka till elitserien – i Vindrarps VK!

ANNONS
|

Den lilla klubben från Våxtorp med sina tusen invånare är en av pionjärerna i svensk volleyboll, men har inte spelat i högsta serien sedan 1978. På söndagen mötte man en annan klubb med lite kultstatus, Floby VK, som bland annat vunnit två SM-guld, det senaste 1997.

Att döma av matchen i Våxtorps idrotthall lär det dröja ett tag innan det blir aktuellt igen. Floby ligger jumbo i allsvenskan och saknade flera spelare. Med bara en avbytare blev man ett lätt byte för ett hungrigt, elitseriejagande Vindrarp.

Sedan hemmalaget vänt ett tvåpoängsunderläge i mitten av första set var det ”spel mot ett mål” – för att prata i fotbollstermer – och det hela var överstökat på en timma till den ganska stora publikens entusiasm.

ANNONS

– Floby var väldigt mycket bättre senast vi möttes –och vi hade ett sämre lag då, säger Joel Lindberg, en viktig kugge i Vindrarp och en av fem som spelat i elitserien i andra klubbar (Hylte).

– Vi är bra nu när Emil (Karlsson) kommit tillbaka och nästa match mot Göteborg blir en riktig värdemätare.

Lund leder serien i stor stil och just Göteborg är tvåa före Vindrarp. De två främsta får sedan kvalspela mot de två bottenlagen i elitserien, just nu Södertelge och Habo. Det blir dubbelmöten om två platser där till hösten.

Det känns inte helt omöjligt..?

– Svårt att säga hur bra vi är, tycker Claes Svensson. Lund bedömer jag håller elitserieklass, men vi har ju ännu inte mött dem med ”rätt”lag. Det är först nu Oscar (Nilsson) och Joel kommit igång på allvar, och Emil Karlsson kommer också att lyfta laget. Jag vet ju vad han kan!

Även om det var Tim Persson som fick priset som bäste hemmaspelare drog den nämnda trion ett tungt lass, särskilt Oscar Nilsson med sina 22 poäng efter tungt smaschande och dito servande.

Claes Svensson menar att det är realistiskt att hans lag slår Göteborg också och då finns en hyfsad chans till kvalspel.

ANNONS

Men har lilla Vindrarp viljan och resurserna att gå upp i elitserien om det blir aktuellt?

– Vi diskuterar inte sånt nu, och det blir en fråga för styrelsen att ta ställning till om vi kvalificerar oss, men grejen med Vindrarp är att man löser saker och ting, svarar Svensson.

–Sedan får man ta ställning till hur man lägger nivån, gör man som alla andra och köper in spelare, eller kör man med egna produkter. I det här laget är åtta av tio egna.

Joel Lindberg uttrycker vad nog alla känner just nu:

– Det hade varit kul att dra upp en liten klubb från Våxtorp till elitserien!

ANNONS