Svensk segerglädje. Dardan Lushtaku (18) och Marcus Nilsson gjorde båda bra i från sig när blågult kvaddade Danmark i premiären i EM-kvalet.
Svensk segerglädje. Dardan Lushtaku (18) och Marcus Nilsson gjorde båda bra i från sig när blågult kvaddade Danmark i premiären i EM-kvalet.

Svensk smakstart i EM-kvalet

Det var skrällarnas kväll i EM-kvalet. Men Sverige stod pall och höll för favorittrycket mot hemmanationen Danmark i Sönderborg. – Vi blev aldrig stressade, myser storstjärnan Marcus Nilsson efter den klara 3–0-segern.

ANNONS
|

EM-kval

Danmark 0

Sverige 3

(19–25, 22–25, 19–25)

I EM-kvalet för två år sedan förlorade Sverige premiären mot just Danmark, men den här gången var det aldrig något snack.

Blågult var klassen bättre i Humlehöj-hallen och hade haft en växel till om det behövts.

– Vi håller i grundspelet väldigt bra och vet hur vi ska göra – en bättre start går det inte att få, konstaterar Marcus Nilsson, som vanligt blev poängbäst i det svenska laget.

Det tog lite tid för 33-åringen att få fart på kroppen – mycket beroende på en låsning i ljumsken – men när Marcus väl ”mjukat upp sig” var han närmast ostoppbar och dundrade in 18 poäng.

ANNONS

– Jag har en gammal kropp. Därför var det bra att det bara blev tre set i kväll så man inte gör av med för mycket energi.

Tanken var att Marcus skulle vila från Finlandsmatchen på lördagen, men finnarna – som är storfavorit att vinna gruppen och ta sig till EM-slutspelet i Polen nästa år – förlorade första matchen med 3–0 mot Portugal.

– Det var väldigt överraskande och rör om i grytan. Jag tror att alla lag, inklusive Finland själva, trodde att de skulle spela hem gruppsegern.

– Så nu får vi se vad som händer och hur förbundskaptenen (Johan Isacsson) tänker – om jag ska vara med i morgon (läs i dag) eller inte.

Sverige startade med halländske stjärnan Nilsson och tre spelare – Viktor Lindberg, Anton Wijk Tegenrot och Dardan Lushtaku – från Hylte/Halmstad i förstasexan.

Unge Lindberg var ett oväntat val av Johan Isacsson, men 20-åringen gjorde bra i från sig och satte även fyra poäng.

– Viktor har blivit bättre och bättre ju längre den här landslagssäsongen gått. Det kanske ger en signal om att mer träning tillsammans i gruppen kan ge de här unga spelarna ett lyft, säger Isacsson.

ANNONS

Han var tämligen nöjd efter den till slut klara 3–0-segern, där blågult egentligen bara var illa ute en gång i matchen – vid underläge 3–8 i andra set.

– Det är alltid jobbigt med första matchen – speciellt som alla förväntar sig att vi ska vinna, men det var bra att det inte blev en så lång match för det var väldigt varmt i hallen, tycker Isacsson.

Dessutom får det svenska laget korta vila eftersom matchen mot Finland spelas redan 16.00 i dag.

– Det kommer att bli en lång natt. Nu ska vi hem och titta på video och förbereda för morgondagen.

Finland får några timmars extra vila och det är förstås en fördel när det handlar om så tufft matchande som tre matcher på lika många dagar.

ANNONS