Guld på hemmaplan? Svensk volleybolls storstjärna Marcus Nilsson spelar gärna beachvolley och deltog i Summersmash i Tylösand i somras. Blir Turkietproffset det stora hemmahoppet i SM 2018 och fyra år framåt?
Guld på hemmaplan? Svensk volleybolls storstjärna Marcus Nilsson spelar gärna beachvolley och deltog i Summersmash i Tylösand i somras. Blir Turkietproffset det stora hemmahoppet i SM 2018 och fyra år framåt?

SM i beachvolley ska utvecklas i Tylösand

Beachvolleyeliten återvänder till Halmstad. Inte för att spela tourfinal på Stora torg – utan för SM, som flyttar till Tylösand 2018 och fyra år därefter. – Det är en spännande möjlighet att utveckla det här arrangemanget ytterligare, säger Svenska Volleybollförbundets generalsekreterare Bengt Wicksell.

ANNONS
|

Hylte/Halmstad Volley arrangerade den svenska beachvolleytourens final på Stora torg i Halmstad under sju år fram till och med 2014.

Men att SM 2018 kommer till Halmstad på ett femårsavtal fick den lokala elitklubbens ordförande Leif Nilsson reda på via media på tisdagen.

I stället arrangerar Svenska Volleybollförbundet SM tillsammans med kommunala Destination Halmstad AB och Södertäljebaserade Beachtravels Sweden AB, som sedan 2013 driver beachvolleyfestivalen Summersmash i Tylösand.

SM har under de senaste åren avgjorts på Skrea strand i Falkenbergs VBK:s regi. Nu blir förbundets lokala samarbetspartners enbartkommersiella.

– Det har vi funderat på fram och tillbaka. Det kanske ligger i tiden. Svenska Volleybollförbundet äger sedan 2005 ett eget aktiebolag och i själv verket är det vårt eget AB och Beachtravels som har ett avtal. För oss är det en helt ny lösning som vi inte har prövat tidigare. Det är spännande, sägerBengt Wicksell.

ANNONS

Varför hamnar SM just i Halmstad?

– Vi tycker att det är en spännande möjlighet att utveckla det här arrangemanget ytterligare. Halmstads kommun är en part som svensk volleyboll har samarbetat med tidigare, mestadels avseende volleyboll, och erfarenheterna av tidigare samarbete är goda.

Leif Nilsson i Hylte/Halmstad räknar med att klubben kommer att finnas med på ett hörn i alla fall.

– Vi har haft ett samarbete med Beachtravels. Jag pratade med David (Cabrera) för någon månad sedan, då pratade vi inte något SM. Men jag utgår väl ifrån att de kommer och frågar oss om vi kan vara med och hjälpa till. Beachtravels kan det här – tävlingarna som de har haft där ute under de senaste somrarna har varit suveränt bra, påpekar H/H-basen.

Rasmus Jonsson, grundare av Beachtravels, håller också dörren öppen för Hylte/Halmstad.

– Det är verkligen vår målsättning att fortsätta samarbeta med dem, säger han.

SM, som enligt Rasmus Jonsson brukar samla runt 500 lag (elit, ungdomar och veteraner), ska avgöras under vecka 31, det vill säga i månadsskiftet juli/augusti, och följa direkt på Summersmash.

– SM i beachvolleyboll har en stor potential och samlar jättestora delar av svensk volleyboll. Det i kombination med klassiska Tylösand tror jag kan bli jättehäftigt, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Vi satsar allt på att göra ett så bra evenemang som det bara går och tittar på hur man kan göra upplevelsen häftigare både för deltagare och besökare, och få in ganska mycket i livsstil i det tillsammans med det sportsliga.

Läs också: Beachvolley-SM till Tylösand 2018

ANNONS