Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Isländskan Jona Vigfusdottir får inte åka hem till jul på grund av coronaviruset och får för första gången fira i Sverige. Bild: Jari Välitalo
Isländskan Jona Vigfusdottir får inte åka hem till jul på grund av coronaviruset och får för första gången fira i Sverige. Bild: Jari Välitalo

Missar julfirandet för första gången: ”Mina föräldrar är jätteledsna”

I 14 år har Hylte/Halmstads Jona Vigfusdottir idrottat utomlands.
Varje år har isländskan åkt hem till jul, men den här gången blir det inget firande i Neskaupstadur vid den östra Atlantkusten.
Vad hon saknar mest?
Familjen, förstås! Och den ruttna fisken.

Jona Vigfusdottir lämnade Island redan som tonåring och har sedan varit proffs i länder som Tyskland, Frankrike och Schweiz.

Men sedan sex år tillbaka är det Sverige som gäller.

31-åringen kan se tillbaka på en höst som varit framgångsrik med nio raka segrar och inte ett enda förlorat set i Hylte/Halmstad!

Hon hade sett fram mot ännu en jul i föräldrahemmet på Island, men den här gången tvingas hon ställa in på grund av coronan.

– Om det hade varit andra omständigheter så hade det inte varit så kul. Då hade jag varit riktigt ledsen, men nu har jag Marcus, säger Jona Vigfusdottir.

Hårda restriktioner på Island

Marcus heter Nilsson i efternamn och är känd för de flesta idrottsintresserade i Halmstad. Han är en av Sveriges främsta volleybollspelare genom tiderna och en nyckelfigur i H/H:s herrlag som också jagar SM-guld.

– Island har rätt hårda regler och om jag åkt dit så hade jag fått sitta i karantän mesta tiden. Nu blir det ingen jul hemma och det får jag acceptera även om mina föräldrar är jätteledsna.

Hon säger att hennes familj brukar fira ordentligt och börjar redan den 23:e december med thorrablot då bland annat den där ruttna fisken står på menyn.

– Det är svingott! Fisken, eller rockan som det heter på svenska, är en gammal tradition, men det brukar ta 3-4 gånger innan man tycker om det. När man äter fisken så bränner den hela vägen ner i magen och det känns ungefär som att ta en snaps, skrattar Jona.

Volleybollen trotsar coronaviruset

Istället får hon fokusera på en jul i Sverige och försöka vinna både GP- och SM-slutspel.

Om det nu blir av under våren. Många idrotter har stängt ner under pandemin, men volleybollen är en av få som fortfarande är i gång.

– På Island är det stora restriktioner och all idrott har pausats i två månader, men jag hoppas att vi kan spela vidare. Vår trupp har klarat sig från smittan, men vi träffar inte några andra än de i laget.

Är du orolig att det ska bli som i fjol då SM-slutspelet blåstes av?

– Jag har inte tänkt tanken, men man vet aldrig vad som händer. Då är det nog värre med GP-slutspelet i januari.

Tre matcher återstår före juluppehållet och närmast väntar Lindesberg i Halmstad arena i helgen.

Hur viktigt är det att fortsätta hålla nollan?

– Tanken har dykt upp när det varit jämna set, men jag får väl vara lite vuxen och säga att det inte är hela världen om vi skulle förlora ett set. Det viktigaste är att vinna matcherna.

Fler lokala sportnyheter hittar du här