Hylte/Halmstads Almir Ljutovac och Dardan Lushtaku var nominerade till årets coach och årets spelare, men fick inga priser.
Hylte/Halmstads Almir Ljutovac och Dardan Lushtaku var nominerade till årets coach och årets spelare, men fick inga priser. Bild: Jari Välitalo

Mästarlaget helt utan pris: ” Han borde fått det”

Elitserietränarna har utsett årets spelare, rookie och coach i den svenska ligan i volleyboll. Men Hylte/Halmstad får inga priser den här gången – varken på herr- eller damsidan.
– Det är lite som om alla ska med och det är typiskt för svensk volleyboll, säger Mårten Johansson, ordförande i Hylte/Halmstad.

ANNONS

Varje år nominerar och väljer Elitserietränarna vilka som genom sina prestationer utmärkt sig lite extra under elitseriesäsongen.

På damsidan fanns i år inte någon från serietrean Hylte/Halmstad nominerad medan Dardan Lushtaku och tränaren Almir Ljutovac var nominerade till årets spelare respektive årets coach på herrsidan.

Ljutovac har aldrig fått priset

Båda blev utan pris trots att klubben dominerat svensk klubbvolleyboll och vunnit Elitserien utan att förlora en enda match den här säsongen. Ljutovac har dessutom aldrig fått priset som årets coach – då har han fört Hylte/Halmstad till två raka SM-guld och 20 segrar av 20 möjliga i årets grundserie.

– Överlag tycker jag att valen är på sin plats, men Dardan skulle kanske fått pris som årets spelare med tanke på hur bra han varit i år. Almir har aldrig blivit årets coach och där kan man tycka att han borde ha fått priset den här gången, anser Mårten Johansson.

ANNONS

På torsdagen presenterades även årets dreamteam på både herr- och damsidan som röstats fram av spelarna i Elitserien.

Hylte Halmstads center och landslagsspelare Jonna Wasserfaller fick plats i damlaget medan trion Lushtaku, Anton Ribom (center) och Joel Andersson tog sig in i herrarnas drömlag.

”En fjäder i hatten att bli utvald”

Det finns olika tankar kring om det verkligen ska delas ut individuella priser i lagsporter eller inte, men Johansson ser inget fel i att uppmärksamma spelare och ledare.

– Nej, det finns en intressefaktor och det vore synd om priset inte fanns. Jag tycker att formen är viktig och att det är bra att allt går runt på sociala medier, delas och visas. Sedan är det en fjäder i hatten att bli utvald, säger Johansson.

I helgen startar SM-semifinalerna och för H/H:s del väntar Örebro för damerna och Lund för herrarna.

– Vi fick med några i drömlagen, men det är nog en och annan som tittar på de här utmärkelserna och vill visa vad skåpet ska stå, får lite extra tändvätska. För det är nu det avgörs vilka som visar vad de går för och vilka som bara hänger med.

Volleybollens utmärkelser 2023

Elitserien damer:

Årets spelare: Taylor Bruns, Göteborg

Årets rookie: Maja Jonsson, Värnamo

Årets coach: Andrew Strugnell, Linköping

Elitserien herrar:

Årets spelare: Viktor Lindberg, Vingåker

Årets rookie: Felix Blystad, Falkenberg

Årets coach: Andrew McWilliam, Habo

Säsongens dream team, damer:

Passare: Taylor Bruns, Göteborg.

Vänsterspikers: Jamie Stivers, Engelholm, Hanah Blume, Göteborg.

Centrar: Jonna Wasserfaller, Hylte/Halmstad, Elsa Arrestad, Örebro.

Högerspiker: Caitlin Tipping, Linköping.

Libero: Sofie Sjöberg, Örebro.

Säsongens dream team herrar:

Passare: Dardan Lushtaku, Hylte/Halmstad.

Vänsterspikers: Viktor Lindberg, Vingåker, Faeez Alloush, Falkenberg.

Centrar: Martin Bergman, Lund, Anton Ribom, Hylte/Halmstad.

Högerspiker: Matthew Passalent, Habo.

Libero: Joel Andersson, Hylte/Halmstad.

ANNONS