Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På gång. Viktor Lindberg från Hylte/Halmstad överraskade stort i EM-kvalet i Danmark i helgen och är på väg mot ett internationellt genombrott.

Lindberg på väg att slå igenom

Viktor Lindberg blev elitseriens yngste spelare genom tiderna när han debuterade som 14-åring. Nu är Hylte/Halmstads kraftpaket på väg att slå igenom även internationellt.

– EM-kvalet är ett väldigt bra tillfälle att visa upp sig. Mitt första mål var att komma med i landslaget – nu är det att bli proffs som står närmast på listan, säger Viktor.

Han fick inte så många chanser förra landslagssäsongen, men när Sverige startade EM-kvalet i danska Sönderborg i helgen tog 20-åringen plats i startsexan.

Facit blev en seger och två förluster.

Men med lite flyt kunde Sverige faktiskt ha besegrat både Finland och Portugal och därmed varit i täten inför fortsättningen av kvalet i Helsingfors i helgen.

Nu ligger svenskarna bara trea och inleder med en nyckelmatch på fredag mot hemmanationen – förlust där och EM-drömmen är borta.

Men Viktor är försiktigt positiv. Han hoppas fortsätta utveckla mottagningen, smälla in lite fler bollar och på så vis bidra till poängrikare dagar på andra sidan Östersjön.

– Vi spelade bra i Danmark – men inte tillräckligt bra. Jag tycker ändå att vi bevisat för oss själva att vi kan och därför åker vi till den här kvalomgången med större självförtroende, säger Viktor.

Utgångsläget är det samma som för två år sedan. Den gången lyckades Sverige knipa andraplatsen före Turkiet och nå en helt avgörande kvalmatch mot Estland om en EM-plats, men där blev det förlust efter en mindre bra insats inför storpublik i Halmstad arena.

I år känns motståndet starkare och ska det bli EM – i så fall första gången på 22 år som Sverige kvalar in till ett stort mästerskap – så måste det till något extra.

– Jag tror att vi har en bra chans, men då gäller det att vi håller i servemottagningen och får bättre utdelning på våra servar.

– Sedan kanske finländarna är lite skakis nu när de ska spela hemma inför mycket publik, men vi får se vad som händer – det är öppet om vi vinner den första matchen.

Hylte/Halmstad har tre spelare – Viktor, Anton Wijk Tegenrot och Dardan Lushtaku – med i truppen.

Den som har utvecklats mest är Lindberg.

– Jag är i bättre form fysiskt än vad jag har varit tidigare och det gör stor skillnad på den här nivån. Men så har vi haft träningsläger och spelat landskamper ganska länge i sommar. Man utvecklas när man får bra träning.

– Därför känns det som om jag har tagit ett kliv – eller i alla fall ett steg i rätt riktning – och den känslan har jag inte haft på länge.

Hur långt det räcker i EM-kvalet återstår att se.

Fler lokala sportnyheter hittar du här