Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Legendaren Wrethander minns rivaliteten: ”Det kokade nästan över”

Kristian Wrethander, 49, är en av de största profilerna i Hylte/Halmstads historia.
Han tränade H/H vid den första halländska SM-finalen mot Falkenberg 2006 och minns en rivalitet mellan klubbarna som det sprakade om.
– Den var speciell. Stämningen var het och det kokade nästan över, minns Wrethander.

SM-finalerna mellan Hylte/Halmstad och Falkenberg har alltid varit något extra.

När de två lagen ställs mot varandra i en ny finalserie med start på söndag är det fjärde gången genom tiderna de halländska giganterna slåss om guldet. Hylte/Halmstad har vunnit vid två tillfällen – 2006 och 2013 – och Falkenberg vid ett – 2007.

– Jag följer väl inte med så mycket som jag gjorde tidigare, men eftersom jag spelat i Hylte tycker jag fortfarande att det är viktigt att vi har fler SM-guld än Falkenberg, säger Kristian Wrethander.

Lidingö är den klubb som har klart flest SM-titlar på herrsidan, 18 stycken, men därefter följer de båda Hallandslagen med H/H som tvåa på åtta guld och Falkenberg trea på sex.

En ren final mellan de halländska giganterna är något extra.

– När vi möttes förr ville vi att det skulle vara vi mot dem och att rivaliteten byggdes upp. Egentligen är det ju bara en lek men när vi spelade mot Falkenberg så var det så tänt i hallen att det nästa kokade över, minns Wrethander.

– Jag kom ihåg att vi var öppna och pratade mycket om rivaliteten i laget. Vi tyckte att vi hade en skyldighet mot supportrarna att fixa underhållning och visa upp vad vi kunde. Att skapa känslor – det är det som idrotten är till för.

Dramatiskt värre i första halländska guldmötet

Finalen 2006 är den mest klassiska av dem alla.

Hylte var storlaget på den tiden och mötte uppstickaren Falkenberg, som hade ett väldigt lovande lag på gång och var i SM-final för första gången.

Efter 2–2 i matcher skulle allt avgöras i den berömda Igloon i Falkenberg och det blev en match som var dramatisk och oviss in i det sista. Hylte/Halmstad hade matchboll vid 15–14 och kunde fira ett nytt guld sedan hemmalagets storstjärna Johann Andersson slagit en smash i antennen inför över 1000 personer i den fullsmockade hallen.

– Det var många heta drabbningar. Jag minns vid ett annat tillfälle hur några fanatiska gubbar sprang in på planen och hade synpunkter – det var nästan så att jag blev attackerad. Men några år senare kom de fram till mig och pratade och tyckte att det var bättre förr, skrattar Wrethander.

– Jag kom också i håg när en Falkenbergsspelare kom över på vår planhalva och det gillade inte våra killar utan lyfte över honom på deras sida igen.

SM-guldet 1996 Wrethanders största

2007 tog FVBK revansch. Hylte ledde med 1–0 i macher och hade skaffat sig ett bra läge i den andra finalmatchen då landslagsstjärnan Urban Andersson fick ryggskott. Sedan blev det en enkel resa för Falkenberg mot klubbens första SM-guld.

Är guldet 2006 det som betyder mest för dig?

– Där och då var det så. Men jag tycker att guldet 1996 slår hela högen. Jag har tittat på gamla filmer och hela den resan vi gjorde den säsongen slår det mesta. Det var en stor bedrift att vinna när vi tappat så många spelare och sedan lyckades slå stjärnspäckade Sollentuna med Peter Tholse i laget i semifinal.

Hur går det den här gången?

– I början av säsongen var Hylte/Halmstad långt före, men efter att Falkenberg fick in amerikanen Corey Chavers och Johan Gruvaues i januarifönstret så har de fått en oerhört stark kantuppställning, men jag hoppas att Marcus (Nilsson) blir tungan på vågen.

LÄS MER: Efter flirten i HP – Marcus Nilsson är tillbaka i landslaget

LÄS MER: Klart för halländsk guldfinal efter jättedrama

LÄS MER: Hellvigs smash till mästarna: ”Pressen ligger ju på dem”

LÄS MER: Hektisk vår för Topic – men först ska guldet bärgas

Fler lokala sportnyheter hittar du här