Jona Vigfúsdóttir & Co i Hylte/Halmstad får en kortare väg mot ett eventuellt SM-guld sedan slutspelet gjorts om på grund av coronapandemin.
Jona Vigfúsdóttir & Co i Hylte/Halmstad får en kortare väg mot ett eventuellt SM-guld sedan slutspelet gjorts om på grund av coronapandemin. Bild: Jari Välitalo/arkiv

Krisdraget: Färre matcher och ingen nedflyttning

Hylte/Halmstad och de andra elitserielagen i volleyboll får ändrade förutsättningar bara en och en halv vecka innan SM-slutspelen startar. Slutspelen bantas – samtidigt som elitserierna stängs för upp- och nedflyttning.

ANNONS
LocationHyltebruk, Halmstad Arena||

Bakgrunden är den fortsatt grasserande coronapandemin.

I fjol stoppades SM-slutspelen för damer och herrar och inga svenska mästare korades – men nu hoppas Svenska Volleybollförbundet och serieföreningen SEV ha hittat ett sätt att fullfölja säsongen.

– Det känns som en klok bedömning av hur läget är. Det hade säkerligen varit tufft som bara den med det späckade schema som blir med bäst av fem matcher i alltihop. Jag tror att det är en logisk tillpassning av situationen som vi alla lever med varje dag, säger Hylte/Halmstads ordförande och sportchef Mårten Johansson.

Förändringarna är två:

• Åttondelsfinalerna och återkvalet avgörs i bäst av två matcher i stället för i bäst av tre, medan kvartsfinaler, semifinaler och finaler spelas i bäst av tre matcher i stället för fem. Därmed anses spelschemat bli flexiblare och mindre känsligt för eventuella matchflyttar.

ANNONS

• Elitserierna stängs för upp- och nedflyttning för att undvika att lag som drabbas av corona ska lockas att spela ändå.

Hylte/Halmstad – som precis har genomlidit en period med smitta i klubben – har guldambitioner på både dam- och herrsidan.

Påverkar det nya upplägget era möjligheter rent sportsligt?

– Nej, där är vi väl alla lika inför situationen. Beroende på var man har hamnat i serien så får man fördel av hemmaplan i den tredje matchen i stället för i den femte matchen. Det är något man bara får anpassa sig till, anser Mårten Johansson.

LÄS MER:Hylte/Halmstad räckte inte riktigt till i seriefinalen: ”Energin var inte där”

LÄS MER:Hylte/Halmstad tillbaka som vinnare – nu väntar tre topplag på en vecka

ANNONS