Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Återvändare. Landslagspassaren Dardan Lushtaku lämnar ärkerivalen Falkenbergs VK och flyttar hem till moderklubben Hylte/Halmstad.

Hylte/Halmstad värvar landslagsstjärna från FVBK

Landslagsstjärnan Dardan Lusthtaku, 24, lämnar arga lokalkonkurrenten Falkenbergs VBK och återvänder till moderklubben Hylte/Halmstad. Kontraktet är på 1+1 år.

– Det känns riktigt bra – det är på tiden att jag kommer hem, säger Dardan Lushtaku, som på måndagskvällen presenterades som Hylte/Halmstads tredje nyförvärv i sommar.

Dardan hade anbud från Tyskland, Frankrike, Turkiet – och Libanon.

– Jag var bara några sekunder från att skriva på för en libanesisk klubb, men det handlade om ett kontrakt på bara fem månader med start i december. Sedan ville jag inte bli andrepassare i den tyska eller franska ligan.

Då ringde han Hylte/Halmstads sportchef Mårten Johansson. 

– Vi har varit i kontakt med Dardan vid båda tillfällena han ville hem tidigare säsonger, men då har det varit så sent att vi inte haft något ekonomiskt utrymme att ta hit honom, men nu stämde det bättre tidsmässigt, säger Johansson.

Vad säger Falkenberg?
– Jag hoppas verkligen att de avskyr att jag går hit. Jag hade ingen bra säsong där. Vi var bara nio på träningarna och därför var det omöjligt att vara motiverad. Det året gjorde ingen nytta alls, mullrar Dardan, som trots att han inte trivdes förde FVBK till SM-guld och dessutom blev utsedd till årets spelare i svensk volleyboll.

Lushtaku är uppvuxen i Hyltebruk och började spela volleyboll i den lokala klubben som 14-åring.

När han några säsonger senare skulle söka in på volleybollgymnasiet i Falköping sa dåvarande tränaren Kristian Wrethander till honom att säga att han var passare i stället för libero. Det ökade hans chanser att komma in.

Resten vet vi. Dardan fick plats på gymnasiet och utvecklades snabbt till landslagspassare.

– Kristian tyckte att Dardan hade fina fingrar som ung, men att han var lite liten, upplyser H/H-ordföranden Leif Nilsson.

Men det var då det. I dag är H/H:s senaste förvärv 1,90 lång och längre än gamle guldmakaren Wrethander, som för övrigt gör comeback som assisterande tränare i herrlaget.

Det innebär att Lushtaku får två gamla landslagspassare som tränare eftersom Matthew Young (Australien) fortsätter i klubben.

– Dubbelt så bra, tycker Dardan. Känns dessutom kul att Kristian är med – han var en av mina första tränare.

Vad tror du om laget du kommer till?
– Jag valde ett bra lag. Här finns många duktiga svenska spelare och sedan en del gamla Hyltekompisar som Johan (Mårtensson) och Kristian som jag spelat med tidigare. Sedan har vi en högerspiker (Sandro) som ingen annan har i landet.

Nyförvärvet kommer bara att träna några dagar i sin nya klubb – sedan bär det av för träningsläger och landskamper inför EM-kvalet i september.

Fler lokala sportnyheter hittar du här