Hylte/Halmstad har gjort klart med sitt första utlandsproffs säsongen 2020/21 – argentinska OS-passaren Clarisa Sagardia.
Hylte/Halmstad har gjort klart med sitt första utlandsproffs säsongen 2020/21 – argentinska OS-passaren Clarisa Sagardia. Bild: Johan Persson

Hylte/Halmstad värvar argentinsk OS-passare

Hon har spelat i samma klubb som Maradona. Hylte/Halmstad slår på stort och värvar argentinska OS-passaren Clarisa Sagardia, 31.
– Det här kan vara mitt sista år som aktiv. Därför ville jag komma till en klubb som kan bli mästare, säger hon.

ANNONS
|

H/H:s ordförande Mårten Johansson kan inte dölja sin förtjusning över att ha lockat den rutinerade landslagsspelaren till Halmstad.

Han säger att Sagardia egentligen är för bra för Elitserien, men att rådande omständigheter med coronapandemin gjort det möjligt att säkra upp argentinskan när många klubbar har problem med ekonomin.

– Det var inte lätt och vi fick jobba hårt för att få hit Clarisa. Jag fick ha många samtal med agenten, avslöjar Pedro Mendez, Hylte/Halmstads nya tränare.

Tio år i Boca Juniors

Men nu är stjärnan här.

– Jag tycker om att resa och se nya platser. Efter tre år i Tyskland ville jag testa något nytt – och försöka ta ett guld, som jag saknar, funderar Clarisa.

ANNONS

Sagardia är uppvuxen 70 mil söder om huvudstaden Buenos Aires och efter en kort sejour i Velez Sarsfield kom hon till klassiska Boca Juniors, en klubb hon spelade i tio år innan det första utlandsäventyret i Spanien.

Även tidigare fotbollsstjärnan Diego Armando Maradona har ett förflutet i klubben som spelar i de svenska färgerna.

– Vet du varför det är så? Jo, det sägs att Boca inte visste vilken dress man skulle ha när klubben bildades. Därför åkte de ansvariga ner till hamnen i Buenos Aires och bestämde att nästa utländska skepp som kommer – i det landets färger ska vi spela.

Det blev en svensk båt, därav gult och blått.

Bröt näsbenet

Clarisa tog så småningom en plats i Argentinas landslag och fick uppleva såväl OS i Rio de Janeiro samt VM i Tokyo 2018.

– Jag var förstepassare då, men i första matchen mot Japan bröt jag näsbenet och kunde inte spela mer i turneringen. Jag är ändå nöjd med vad jag har presterat i landslaget.

Efter tre säsonger i Bundesliga-klubbarna Rote Raben Vilsbiburg och nu senaste SW Erfurt är hon redo för att ta sig an en ny uppgift.

– De bästa lagen i Tyskland håller hög klass, men jag har spelat i lite sämre och de lagen är inte bättre än de bästa svenska. Jag såg SM-finalen från 2018 och tyckte den höll en bra nivå.

ANNONS

Nu ska Clarisa försöka avsluta volleykarriären på bästa sätt.

– Sedan ska jag flytta tillbaka till Tyskland och starta ett nytt liv med min pojkvän där.

Clarisa Sagardia

Ålder: 31.

Längd: 174 cm.

Familj: Mamma, pappa och bror i Argentina och pojkvän i Tyskland.

Klubbar: Velez Sarsfield, Argentina Boca Juniors, do, Olimpo Bahia Blanca, Spanien, Cantabria Infinita, do, Makedones Axiou, Grekland, Rote Raben Vilsbiburg, Tyskland, SW Erfurt, do.

Intressen: Musik, sång och dans.

ANNONS