Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/62

Hylte/Halmstad svenska mästare för andra gången

Engelholms fem år långa guldsvit är bruten.
Hylte/Halmstad är svenska mästare för andra gången genom tiderna efter en dramatisk final som innehöll det mesta.
– SM-göld, SM-göld, SM-göld, vrålade H/H-tjejerna sedan Engelholm slagit matchbollen i nät i femte och avgörande set.

Final 2:3

Hylte/Halmstad 3

Engelholm 2

(25-19, 25-27, 28-26, 15-25, 15-9)

Engelholm gjorde en rivstart på matchen och Hylte/Halmstad såg helt bortkommet ut. Vid 5-12 såg det riktigt illa ut när hemmalaget verkade ha drabbats av guldfrossa, men plötsligt var blocket på rätt plats och försvarsräddningarna blev fler och fler.

Vid 15-15 var H/H i kapp och när Hanna Hellvig gjorde servess till 16-15 tvingades Engelholms tränare Patrick Aparicio att ta sin andra timeout.

Hellvig fortsatte att serva bra och efter tio raka poäng lyckades skånskorna äntligen reducera, men då var det för sent. Setbollen servade Vilma Andersson i nät till 25-19.

Het Armer tog det mesta

Hylte/Halmstad fortsatte att hålla trycket i anfall i början av andra set och gick ifrån till 6-3 efter några tunga smashar av centern Jaqui Armer.

Amerikanskan, som kom till klubben under januarifönstret, var het värre och tog det mesta vid nätet. Hon fortsatte dessutom att dundra in bollarna och hade stor del i att hennes lag kunde rycka ifrån till 15-10.

Engelholms poängdrottning Domingas Soares de Araújo var framgångsrik i den första finalmatchen, men hade den här gången betydligt svårare mot H/H:s försvar.

Ändå lyckades gästerna komma tillbaka i slutet av setet när 21-15 hastigt men mindre lustigt för Hylte/Halmstad blev 22-21, vilket fick tränaren Pedro Mendes att ta en ny timeout.

Det hjälpte inte.

Plötsligt hade Engelholm skaffat sig två setbollar, men H/H vände tillbaka för att på nytt tappa till setförlust 25-27 efter något tveksamt domslut.

Problemen fortsatte till en början i tredje set och bortalaget drog ifrån till 10-6. I det läget hittade H/H energi på nytt och var i fatt vid 12-12.

Ändå tog skånskorna kommandot igen och såg ut att gå mot setseger när 17-19 blev 17-21, men trots två setbollar vid 22-24 vände H/H på steken och efter stor dramatik lyckades Hanna Hellvig slå in 28-26 via motståndarblocket.

Jublande glada tjejer i Hylte/Halmstad. Bild: Roger Larsson
Jublande glada tjejer i Hylte/Halmstad. Bild: Roger Larsson

Första guldet på sju år

Men med bara ett enda set från guldet tappade hemmatjejerna greppet direkt i fjärde när Engelholm rusade ifrån till 9-3.

H/H hade sedan inte mycket att hämta utan förlorade setet stort med 15-25 och verkade mer ladda upp inför avslutningen.

Som blev jämn och spännande.

Hemmalaget började mer och mer utnyttja Ellen Amaral som fick dra ett tungt lass mot ett vilt kämpande Engelholm, som krigade om varje boll.

Hellvig ordnade viktiga 8-6 vid sidbytet och när Amaral fixade 10-7 med en perfekt lobb låg vägen öppen mot SM-guldet.

Det var sedan brasilianskan som låg bakom att H/H fick matchboll vid 14-9 och den slog Ängelholm i nät.

Första guldet på sju år var bärgat.

Fler lokala sportnyheter hittar du här