Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Volleybollfest i sanden. Mellbystrand står i sommar som värd för Sveriges första stora internationella damturnering i beachvolley. CEV Satellite-tävlingen spelas 6–9 juli. Bild: Frida Nilson/arkiv

Historisk tävling till Mellbystrand

Historia skrivs i sanden på Mellbystrand i sommar. För första gången någonsin arrangeras en stor internationell damturnering i beachvolleyboll i Sverige.

– Det kommer att bli hur kul som helst, säger Karin Lundqvist, den förra svenska proffsstjärnan som står bakom arrangemanget.

Södra Halland är på väg att bli en svensk beachvolleymetropol. SM avgörs i Tylösand från och med 2018 och fem år framåt – och redan i sommar kommer Europatouren till Mellbystrand.

Det är en deltävling på europeiska volleybollförbundet CEV:s så kallade Satellite-tour (näst högsta nivån) som intar stranden under veckoslutet 6–9 juli.

Karin Lundqvist och maken Wesley Pinheiro arrangerade redan sommaren 2016 en deltävling i den svenska breddtouren Back to the Beach i Mellbystrand. 

– Vi tyckte att det var jättelyckat. Nu fick vi en förfrågan om vi ville hålla i en europeisk turnering och det kändes helt rätt att göra – jag älskar utmaningar. På den vägen är det, säger Karin Ljungqvist och fortsätter:

– Vi var väldigt nöjda med Mellbystrand som strand för beachvolleyboll. Det är väldigt vackert och den är lång och fin. Och sedan samarbetet med kommunen – jag sa förra året att jag önskar att alla kommuner var som Laholms kommun. De är väldigt öppna och på G.

Huvudturneringen innehåller 16 lag, varav 8 kvalar sig in på plats.

Back to the Beach arrangeras parallellt under lördagen och söndagen.

– Det kommer inte bara att bli ett beachvolleyevent, utan det kommer att bli ett event runt omkring också med livemusik och aktiviteter för barn. Jag är säker på att många kommer att uppskatta det även om man inte kan något om beachvolley, säger Karin Lundqvist.

Johan Hjert, kultur- och turistchef på Laholms kommun, ser Satellite-deltävlingen som en chans för fler att få upp ögonen för Laholm och Mellbystrand.

Vad blir kommunens insats?

– Exakt summa vet vi inte, men det vi kommer att hjälpa till med är själva arenan. Vi kommer att bygga läktare, bistå med området och se till att vi har toaletter och duschar. Sanitetsbitarna måste fungera, säger Johan Hjert och tillägger:

– Vi vill ha det här till Sveriges största tävling inom tre år har jag sagt sedan tidigare och det kanske vi lyckas med lite fortare.

Fler lokala sportnyheter hittar du här