Han ersätter publikfavoriten i Halmstadklubben

Coronaviruset har gjort framtiden osäker för många. Det gäller inte minst idrottsutövare och Hylte/Halmstads nya passare, polacken Macies Madejs, 25, hade svårt att hitta en ny klubb.
– Jag var rädd för jag visste inte hur det skulle bli, säger han.

ANNONS
|

Redan som 20-åring lämnade Madejs Polen för att söka lyckan utomlands och fram till i dag har han spelat volleyboll i fem olika länder.

Den senaste säsongen bröt han kontraktet i Bulgarien, men fick ett nytt i tyska Freiburg.

När pandemin startade avbröts allt i Bundesliga och Madejs flyttade hem till Jastrzebie-Zdroj 15 kilometer från den tjeckiska gränsen, där han fick lite ströjobb hos några kompisar.

– Jag har aldrig haft ett så långt brejk från volleybollen tidigare och jag var orolig att jag inte skulle hitta en ny klubb, men så hörde Hylte/Halmstad av sig. Då var det lätt att ta ett beslut. Det kändes skönt att slippa känna stressen, konstaterar Macies Madejs.

ANNONS

Respekterad utomlands

För en tid sedan packade han sina saker och tog bilen till Sverige och han har snabbt funnit sig tillrätta i sin nya omgivning.

– Jag flyttade utomlands för att utvecklas som spelare – jag kände att om jag stannat hade jag inte blivit bättre. I Österrike, Tyskland och Cypern och nu här har jag blivit respekterad och behandlad bra. Så är det inte i Polen – där är klimatet ett annat.

I H/H ska han ersätta amerikanske liraren Sanil Thomas som blev publikfavorit i Halmstad arena och Örnahallen förra säsongen.

Den ledartyp som saknats

Madejs, med meriter från det polska U23-landslaget, är en helt annan passare.

– Det är alltid svårt att värva när man bara har tittat på en kille på video, men så här långt har allt varit jättepositivt, säger H/H-tränare Almir Ljutovac och fortsätter:

– Macies kommer väl förberedd då han har tränat hela sommaren med Jastrzebie, som spelar i polska ligan. Han är fysisk, hoppar högt och har en bra serve. Dessutom är han en ledartyp och det behövs i det här laget nu när Marcus (Nilsson) inte är med.

Madejs har vunnit andraligan i Tyskland med Mitteldeutschland och tagit brons i Österrike med Waldviertel – nu hoppas han att han ska bli mästare i Sverige.

ANNONS

– Det är bra kvalitet i laget och om jag förstår president Johansson (Mårten, ordföranden) rätt så är det två guld som gäller. Men det är idrott som vi håller på med och jag vill också vinna dubbelt.

LÄS MER: CL-spel lockade stjärnan till London

ANNONS