Ett snabbt äventyr med London-klubben IBB Polonia blir det för Marcus Nilsson innan han återvänder till Hylte/Halmstad.
Ett snabbt äventyr med London-klubben IBB Polonia blir det för Marcus Nilsson innan han återvänder till Hylte/Halmstad. Bild: Roger Larsson

Halmstadstjärnan lämnar för Champions League

Marcus Nilsson lämnar Hylte/Halmstad för spel i Champions League och Londonklubben IBB Polonia.
– Det var ett så kul erbjudande att jag inte kunde tacka nej. Och när det löste sig med skolan så var det bara att köra, säger den 37-årige världsstjärnan som sätter sig på flyget till England nästa tisdag.

ANNONS
|

Det var en bekant i laget, ”Jag vet egentligen inte hur jag känner honom”, engelsmannen Phil Smith som kontaktade Marcus.

– Han frågade om jag ville komma över och spela Champions League för laget behövde en högerspiker, förklarar han.

Efter att ha fått klartecken från Högskolan, där Marcus studerar biomedicin, gav han grönt ljus för det två månader långa London-äventyret i IBB Polonia.

– Allting hängde ju på skolans välvilja. Terminen börjar igen på måndag, men är till en början online. Men sedan var det några delar som var obligatoriska, där man fysiskt ska vara på plats på campus. Fast det skulle skolan lösa, lovade de.

ANNONS

Därmed missar Marcus också de första omgångarna i Elitserien med Hylte/Halmstad. Men redan i början av november räknar han med att vara tillbaka för den fortsätta jakten på det han saknar – ett SM-guld.

– Ja, vi har lottats i den första rundan i Champions League-gruppspelet mot italienska Trentino och ett serbiskt lag där bara gruppettan går vidare och Trentino har ett fruktansvärt bra lag.

– Så det lär bli en kort sejour för CEV-cupen som vi hamnar i sedan börjar troligtvis i november och då, i november och december, ska vi praktik på skolan.

Den hade Nilsson från början planerat att göra i USA. Men...

– Inte i dessa coronatider – då är inte USA det första landet som man vill resa till. Så troligtvis blir det någonting här hemma i Sverige.

IBB Polonia är från början ett klubbprojekt som startades av presidenten för det polska mästarlaget PGE Skra Bełchatów, men som nu blivit en av Englands största klubbar.

– Det är ju ingen storklubb i den bemärkelsen, så värvningen av mig är väl mer medial, för att få uppmärksamhet, inflikar Marcus.

Men Trentino lär väl, efter dina år i Italien, bli överraskat när du står på andra sidan nätet i en London-klubb?

ANNONS

– Jo, eller så blir de glada av att se en ”pensionär”, skrattar Marcus där mötet blir speciellt eftersom Trentinos tränare är densamme som han hade under sin tid i Italien...

För med Champions League-titel 2013 i ryska Lokomotiv Novosibirsk, utsedd till turneringens bäste spelare 2009 och anfallare 2013 samt ligatitlar i Frankrike och Grekland upptill 76 A-landskamper med Sverige tillhör Marcus Nilsson de allra största.

Och ännu är det inte slutspelat även om Marcus framför allt ser fram emot slutspelet nästa år med Hylte/Halmstad – ett slutspel som på grund av coronapandemin ställdes in i våras.

Men först har han alltså ett uppdrag i London att slutföra.

– Vi pratade om det, jag och tjejen (damlagets isländska stjärna Jona Vigfusdottir), som också studerar – hur fruktansvärt trist det blev i längden att plugga på distans. Så därför var det kul att nånting sånt här händer.

ANNONS