I snart 20 års tid har Marcus Nilsson spelat volleyboll på hög nivå, men trots att han snart fyller 38 år har han inga planer på att sluta.
I snart 20 års tid har Marcus Nilsson spelat volleyboll på hög nivå, men trots att han snart fyller 38 år har han inga planer på att sluta. Bild: Johan Persson

Halmstadstjärnan har inga planer på att lägga av

I höst fyller Marcus Nilsson 38 år. Men en av Sveriges främsta volleybollspelare genom tiderna har inga planer på att lägga av.
– Jag tränar nästan varje dag, säger han.

ANNONS
|

Nilsson kan se tillbaka på en lång och framgångsrik karriär med ligatitlar i Frankrike samt Grekland och som grädde på moset Champions Leaguemästare 2013 i ryska Lokomotiv Novosibirsk.

Han har varit rädd om sin kropp och tränat ofta och med noggrannhet för att kunna hålla på länge som spelare.

Skadorna har också varit få. Mest har det handlat om problem med magmuskulaturen och en krånglande menisk som krävde operation.

I övrigt har han fått vara frisk.

– Jag har aldrig varit lika manisk som Zlatan Ibrahimovic, men jag har alltid tyckt om att röra på mig och haft bra disciplin, säger Marcus Nilsson när vi träffas över en kopp kaffe i Halmstad.

ANNONS

– Sedan tror jag...det är tråkigt att säga, men bristen på landslagsprogram har gynnat mig. När andra har spelat volleyboll i tolv månader med EM- och VM-slutspel eller OS så har jag varit ledig under somrarna, fått en ordentlig paus och chans att köra rehab.

– Men samtidigt har jag inte legat på sofflocket. Vissa år har jag kört beachvolley och gymmet här i Halmstad, ja, det känns som ett andra hem.

Dålig bollkänsla

Marcus säger att han har dålig bollkänsla och är en ren träningsprodukt. Trots det har han fått uppleva spel på högsta nivå i Europa under lång tid.

– Jag var faktiskt värdelös när jag var liten och hade ingen medfödd talang för bollsporter. När jag sökte in till volleybollgymnasiet i Falköping var jag bara reserv och därför har jag fått lägga ner 10 000-tals träningstimmar för att lyckas inom sporten.

Det var en annan hallänning som upptäckte Nilsson. Lennart Larsson, som spelat i elitserien för Vindrarp, plockade in honom på idrottsgymnasiet.

– Det är mycket tack vare Lennart som det gått bra. Han var den som höll i uttagningen till gymnasiet och såg talangen i mig. Efteråt har han sagt att jag hade rätt kropp för sporten och bra bolltouch.

ANNONS

Skolpraktik

Efter ett års frånvaro från volleybollen gjorde Marcus i fjol comeback för att försöka avsluta karriären med ett SM-guld i Hylte/Halmstad, men coronapandemin kom emellan och nu tar han sikte på en säsong till i Halmstad arena.

Nilsson läser biomedicin på högskolan och har fullt fokus på det. I vinter ska han dessutom praktisera och tanken var att han skulle göra det i USA, men hälsoläget i världen gör att han får köra praktik på hemmaplan i stället.

Det innebär att han kommer missa spel i Elitserien under vissa perioder.

– Volleybollen är bortprioriterad och det har den varit ända sedan jag började skolan, men idrotten är ändå ett bra och kul sätt att hålla igång kroppen på. Sedan vill jag försöka hjälpa klubben och på så vis betala tillbaka lite.

I pandemins spår är det flera klubbar som fått problem ekonomiskt och ser ut att få mindre slagkraftiga lag. Dessutom har 2019 års svenska mästare Linköping dragit sig ur Elitserien.

Orolig för svensk volleyboll

Hylte/Halmstad ser dock ut att få en stark trupp med Nilsson i spetsen.

– Jag är absolut orolig för svensk volleyboll – det känns som om det går utför. Det är tråkigt när klubbar lägger ner och många spelare slutar Jag tror att vi måste ut mer i skolorna så ungar upptäcker sporten.

ANNONS

– Men här i Halmstad har vi faktiskt fördubblat antalet ungdomar och det är fantastiskt.

Själv började Marcus spela när han såg Mikael Kjellström och de andra stjärnorna i Hylte på 1990-talet.

Nu kanske han själv kan locka fler storspelare i framtiden.

LÄS MER: Världsstjärnan vände hem till ett helt nytt liv

ANNONS