Flydde från kriget – nu är Almir elittränare: ”Drömliv”

När Almir Ljutovac flydde tillsammans med sin familj från kriget i forna Jugoslavien var han fem år. Flest minnesbilder har han dock från flyktingförläggningen i Mullsjö och skräcken för de anlagda bränderna där. Men det har ändå gått bra för 34-åringen och efter en volleybollkarriär på högsta nivå är han nu på jakt efter SM-guld som tränare för Hylte/Halmstad.
– Jag är tacksam för all hjälp vi fått i Sverige, säger Almir.

ANNONS
|

Det är en riktigt solig och varm septemberdag.

Almir bor tillsammans med hustrun Johanna och barnen Laula, 2, och Emrik, sex månader, i ett hus i Falkenberg.

Svärföräldrarna är på plats för att hjälpa till med renoveringen medan Almir sköter om ungarna.

Han är pappaledig från sin tjänst som NO- och matematiklärare på Söderskolan i Heberg.

– Jag vaknar klockan 6.00 varje morgon, tar hand om barnen och jobbar sedan lite med volleybollen på förmiddagen. Min fru är delägare på en crossfit-box på Gjuteriet och kan styra sina tider. Därför kan jag åka till Halmstad varje kväll och träna. Vi lever våra drömliv och får jobba med det vi brinner för.

ANNONS

Annat var det 1991.

Almir Ljutovac bodde i en liten by som heter Rudo i östra Bosnien på gränsen till Serbien och fick uppleva Balkankrigets fasor.

Rasistattackerna i Mullsjö

Han flydde tillsammans med sin mamma, pappa och storebror till Makedonien där en buss väntade för att ta familjen till Sverige.

– Det var mitt i juli, det fanns ingen AC i bussen och vi fick dela på två säten under en resa som tog 50 timmar. Vi åkte på en massa småvägar för att ta oss fram, säger Almir, som senare kom till en flyktingförläggning i Mullsjö.

Men där fortsatte skräckupplevelserna.

– Vi råkade ut för anlagda bränder och när vår grannlägenhet började brinna krävde vi att få flytta. Jag minns vid ett tillfälle när jag och brorsan lekte i en sandlåda att vi blev attackerade av tonåringar med stenar och flaskor. Då vet jag att vi sa till våra föräldrar att vi lämnat ett krig och kommit till ett nytt krig i stället.

Efter en tid flyttade familjen till Habo utanför Jönköping och där fick Ljutovacs äntligen lugn och ro.

– Vi blev fantastiskt väl mottagna i Habo och när vi inte hade råd att följa med på turneringar och annat hjälpte volleybollklubben till ekonomiskt så att jag och brorsan kunde åka.

ANNONS

Klubben betalade för att Almir skulle vara med

Det var också i Habo som elitkarriären tog fart innan Almir lämnade för spel i Falkenberg, där han tog ett SM-guld och dessutom fick chansen i det svenska landslaget.

– När jag slutade spela hade jag planer på att bli tränare, men ville inte gå den långa vägen och börja med ungdomar.

Då fick Ljutovac en förfrågan från Volleybollförbundet om han ville bli assisterande tränare i det svenska herrlandslaget och det hade han förstås inget emot.

Det blev startskottet in i tränarvärlden.

– Jag fick ett jäkla sug för det och det var flera klubbar som hörde av sig direkt, men sedan ringde Mårten (Johansson, H/H:s ordförande) och att jag flyttade till Hylte/Halmstad har jag verkligen inte ångrat.

Hylte/Halmstad favorit till SM-guldet

Efter en första säsong som fick avbrytas för pandemin är Almir nu redo att försöka ta det stjärnspäckade H/H-laget till SM-guld. Klubben är på nytt favorit att vinna.

– Men det finns inget lag som man kan ställa in skorna mot. Toppen är lika bra som i fjol och bottenlagen är bättre. Vår målsättning håller vi för oss själva, men ett realistiskt mål är att ta guld.

Vilka blir tuffaste motståndarna?

– Sollentuna har i stort sett samma lag som i fjol, men Örkelljunga, Falkenberg och Vingåker har också starka trupper.

ANNONS

Han ser det positivt att lagets stjärna Marcus Nilsson just nu spelar på ett korttidskontrakt i Champions League med IBB Polonia från London.

– Marcus betyder mycket för oss och tillför spetsegenskaper i laget. Han kan ta många tunga lägen.

Huset i Bosnien en ruin

Almir ägnar många timmar framför videon för att scouta motståndare när alla lagt sig där hemma. Inget lämnas åt slumpen.

– Min fru tycker att jag är tråkig ibland för att jag inte säger så mycket, men då brukar det vara volleyboll som rör sig i huvudet, skrattar han.

Han trivs med familjelivet och är glad för att det gått bra för mamma och pappa i Jönköping och för brorsan som är vd på ett företag i Göteborg.

Och kontakten med släkten i Bosnien har han inte släppt.

– De flesta bor i Sarajevo och vi är där och hälsar på. Vid ett tillfälle åkte vi tillbaka till Rudo för att titta till vårt gamla hus, som vi fortfarande äger. Det såg mest ut som en ruin, men där bodde folk och när vi såg hur de hade det ville vi inte köra bort dem. I östra Bosnien har det inte hänt så mycket sedan kriget och jag är tacksam för all hjälp som vi fått i Sverige.

ANNONS

LÄS MER: Förre landslagsspelaren tar över silverlaget

Hylte/Halmstad

Nya spelare: Maciej Madej, Freiburg, Tyskland, Mike Michelau, SVG Lüneburg, Tyskland, Lucas Gustavsson, Falkenberg, Fabian Ramén, Södertelge, Nils Åkerman, Lunds VK.

Förluster: Petar Turanjanin, Igor de Sousa, Sanil Thomas, inga klubbar klara, Anton Tegenrot, slutar, Peter Lundgren, do.

Förutsättningar: Förutsättningar: Lag 1-6 i grundserien går till slutspel, lag 7-11 spelar åttondelsfinaler om två platser i kvartsfinal. Förlorarna i åttondelsfinal spelar kval till Elitserien.

ANNONS