Knäckt. Falkenbergs Fayez Alloush avbröt fredagsträningen efter förbundets beslut. ”Volleyboll betyder ju allt för honom”, säger Patrick Aparicio.
Knäckt. Falkenbergs Fayez Alloush avbröt fredagsträningen efter förbundets beslut. ”Volleyboll betyder ju allt för honom”, säger Patrick Aparicio.

Förbundets nya besked skakar om

Falkenbergs VBK möttes av ett chockbesked på fredagen: både Södertelge och Hylte/Halmstad har ifrågasatt att Fayez Alloush används som en nationell spelare. Förbundsstyrelsen har därför ändrat beslutet som togs i oktober och Alloush klassas nu som internationell spelare.

ANNONS
|

– Det här är chockerande. Det påverkar inte bara laget utan Fayez och hans liv, säger Patrick Aparicio.

I början av oktober tog Volleybollförbundet ett generellt beslut att asylsökande personer klassas som svenska spelare.

Det har gjort att FVBK kunnat använda Fayez Alloush, från Syrien, och samtidigt ha tre andra utländska spelare på plan i form av Pedro Mendes, Madison Hayden och Jean Prado Silva.

Men strax innan fredagens kvällsträning fick Falkenberg och Patrick Aparicio ett helt nytt besked angående Alloush.

Med omedelbar verkan räknas vänsterspikern som en internationell spelare.

– Beslutet togs i oktober och bara för att någon lämnar in en protest så ändrar man på det direkt. Så här ska det ju inte vara. Vi borde ha tid på oss att besvara protesten, säger Patrick Aparicio.

ANNONS

Beslutet innebär att någon av ovan nämnda kvartett tvingas stå vid sidan av plan. Ett tungt slag för FVBK som har ett ungt och orutinerat lag och samtliga fyra räknas som nyckelspelare. Och inte minst ett jobbigt besked för Fayez Alloush.

Herman Sewelén är kommunikatör på Svenska volleybollförbundet. Han förklarar varför tävlingsledningen plötsligt ändrat Alloush status.

– Grunden är att tävlingsledningen ansett att asylsökande personer av humanitära skäl kan likställas med svenska medborgare.

– Men när man fått uppehållstillstånd, som Alloush, så klassas man inte längre som en nationell spelare.

Finns den här regeln inskriven i tävlingsbestämmelserna?

– Nej, men tidigare praxis säger att spelare som har uppehållstillstånd klassas som internationella spelare.

Fast är man inte mer svensk spelare om man fått uppehållstillstånd?

– Det är inte upp till mig att avgöra.

Hur kommer det sig att ni väcker frågan nu mitt i säsongen, har det kommit påtryckningar från andra lag?

– Ja, andra föreningar har överklagat höstens beslut. Vilket det är går vi inte ut med

Men Patrick Aparicio avslöjar att en av klubbarna är Södertelge. De sökte dispens för engelsmannen Danny Weemes i november men fick avslag.

– De fick inte vad de ville och deras reaktion är att ta bort vår spelare. Det är barnsligt och löjligt!, dundrar Aparicio.

ANNONS

Hylte/Halmstads ordförande Leif Nilsson bekräftar att även de har ställt frågor till förbundet om Alloush, men vill i övrigt inte kommentera saken i dagsläget.

– Vi har ställt frågan till förbundet om hans status och har fått besked att det är taget ett nytt beslut, men innan vi får det till oss så vill vi inte uttala oss, säger han.

Falkenberg håller redan på att sammanställa en överklagan till tävlingsnämnden.

Gissa om det blir ett extra laddat derby när lagen drabbar samman på söndag i Falkhallen.

Hylte/Halmstads damer spelar borta mot Engelholm, även det en repris på förra helgens GP-final.

ANNONS