Specialglasögon. Rasmus Collin har problem med synen sedan han fått en boll i ögat och behöver skydd eftersom ögat inte tål en ny smäll.
Specialglasögon. Rasmus Collin har problem med synen sedan han fått en boll i ögat och behöver skydd eftersom ögat inte tål en ny smäll.

En smäll till kan göra Rasmus Collin blind

I september fick Hylte/Halmstads Rasmus Collin en boll i ögat och spelar nu med specialglasögon för att skydda sig. – Får jag en smäll till så riskerar jag att bli blind, säger han.

ANNONS
|

Rasmus Collin har inte haft något roligt år.

I våras bröt 23-åringen lillfingret och tvingades till operation när hans dåvarande klubb Vindrarp kvalade till Elitserien.

I somras bytte han till Hylte/Halmstad och hann inte träna många veckor innan olyckan var framme igen.

Rasmus hoppade upp för att smasha under en träning i Halmstad arena, men bollen kom lite för nära nät och då han klippte till var blocket redan på plats.

Rekylen var blixtsnabb. Rasmus hann inte reagera – eller ens blinka – innan han kände en hård smäll i ansiktet.

– Med en gång såg jag en stor, svart fläck i mitt vänstra öga och trodde först att det var kontaktlinsen som hade flyttat på sig. Jag sprang in på toaletten i omklädningsrummet för att se hur det såg ut och då tyckte jag att pupillen i ögat såg äggformad ut, berättar Rasmus.

ANNONS

Han rusade tillbaka ut på planen för att snacka med tränaren Matthew Young och höra om han hade inbillat sig alltihop.

Det hade han inte.

– Jag åkte direkt upp till sjukhuset och fick en tid nästa dag. Då konstaterade läkarna att jag fått en skada på näthinnan och en blödning i glaskroppen.

H/H-spelaren blev ordinerad vila och fick inte träna på elva veckor.

– Från början hade jag nedsatt syn på ögat, men det har gått tillbaka och i dag ser jag lika bra med båda när jag tittar rakt fram. Problemet är att jag har en blind fläck när jag kikar åt vänster. 70 procent av ögat är okej, men 30 procent är inte det och jag ser inget alls bakom fläcken.

Hur det blir i framtiden vet han inte än.

– Nä, fläcken kan försvinna, men som det ser ut nu så kommer jag att få leva med det.

I början av december började Collin träna igen och finns med på bänken i helgen när Hylte/Halmstad möter Rasmus tidigare klubb Örkelljunga i ännu ett prestigeladdat derby.

Då kommer han att bära skyddsglasögon, som är tåliga och avsedda främst för basket och fotboll.

– Det var jag som ville ha glasögonen för får jag en smäll till i ögat så kan näthinnan gå av och då riskerar jag att bli blind.

ANNONS

– Om jag sedan blir uttittad för att jag har de här glasögonen‚ det bryr jag mig inte om.

Hur påverkar allt dig när du spelar?

– Det går bra. Det andra ögat har redan börjat kompensera för det skadade. Men jag ska fortsätta att gå på återkontroller för att hålla koll på det.

ANNONS