Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Dubbla guldchanser för idrottsparet Marcus Nilsson och Jona Vigfusdottir

I veckan kan Hylte/Halmstad bli historiskt.
Så här långt har ingen klubb i Sverige vunnit Grand Prix och SM-guld på herr- och damsidan samma år.
– Jag har varit här i sju år och det är f-n i mig på tiden att vi vinner, säger Jona Vigfusdottir inför onsdagens final i Halmstad arena.

Det kan blir en rolig vecka för Hylte/Halmstad.

Klubben har aldrig tagit SM-guld på både herr- och damsidan, men har nu spelat sig fram till guldlägen.

Vinner H/H på onsdag mot Engelholm blir damlaget svenska mästare för andra gången och dagen efter kan herrlaget spela hem nionde SM-titeln om det blir seger mot Falkenberg.

I veckan var isländskan Jona Vigfusdottir och hennes sambo Marcus Nilsson på besök i HP-huset för att ge sin syn på SM-finalerna i HP:s sportpodd Bakom rubrikerna.

Känns det att guldet är nära?

– Jag försöker att vara försiktig för vi måste jobba för att vinna mot Engelholm. Jag vill gärna ha guldet i handen innan jag börjar jubla, säger Jona.

Hon fortsätter:

– Det kommer bli så kul att spela hemma. Det känns mycket lugnare att vara i sin egen hall – speciellt när det handlar om vissa moment. Men jag vill väldigt gärna, gärna, gärna vinna ett SM-guld.

Marcus Nilsson:

– Guld är belöningen för allt slit man lägger ner från augusti och framåt - det är så man vill avsluta en säsong. Det är aldrig kul att komma så här nära och förlora så självklart är det guldet man vill åt.

– Att få vara med om något historiskt och hamna i historieböckerna hade också varit jättekul.

Saknar ett SM-guld i prissamlingen

Nilsson har varit Sveriges bäste volleybollspelare i många år och har under sin framgångsrika karriär blivit fransk mästare i Paris, grekisk mästare i Iraklis samt Champions Leaguemästare i ryska stjärnlaget Lokomotiv Novosibirsk.

Han saknar dock ett SM-guld i prissamlingen.

En seger till och allt är klart, men att ärkerivalen Falkenberg kommer att fajtas hårt för att få till en avgörande match.

– Förhoppningsvis kan jag bidra med lite lugn och rutin. Se till att killarna inte stressar upp sig för mycket.

Vem är största vinnarskallen av er båda?

– Jona är störst vinnarskalle – eller sämst förlorare i alla fall. Hon är inte så ödmjuk när hon vinner heller – i sällskapsspel vill man inte förlora mot henne, säger Marcus och ler.

I podden berättar han om sin karriär, hur det var att vara stjärna i några av Europas bästa klubbar i Grekland och Ryssland, vad CL-titeln betyder för honom och landslaget.

Inget landslagsbeslut än

Nyligen gick Nilsson ut och sa att han inte hört något från blågult på tre år, men efter ett snack med förbundskaptenen Per-Erik Dalqvist är han uttagen till EM-kvalet mot Nederländerna och Kroatien i maj.

Men han har inte tackat ja än.

– Jag tycker att vi har haft konstruktiva diskussioner. Vi är båda intresserade, men sedan måste det funka. Min kropp ska vara tillräckligt hel efter ett slutspel för att gå in i ett EM-kval. Sedan är jag inne på sluttampen med mina studier på högskolan och har inte tagit något beslut än.

Hylte/Halmstad har på senare år valt att avstå spel i Europa.

Skulle det locka att vara med där igen?

– Såklart! Enligt mig är det nästa steg för klubben att ta – om man vill fortsätta utveckla och locka nya spelare. Men det är en ekonomisk påfrestning.

Båda tror framförallt att H/H:s damlag skulle klara sig bra i det europeiska gruppspelet.

– Det här laget har varit så stabilt på alla sätt och vis. Jag menar inte att vi hade vunnit Champions League, men jag tror att vi klarat oss bra. Inte minst hade det varit motiverande, slutar Jona Vigfusdottir.

LÄS MER: Tillbaka efter covid-19 – nu går Jona för första SM-guldet

LÄS MER: Marcus Nilssons landslagsflirt i guldjakten

Fler lokala sportnyheter hittar du här