Blågul glädje. Det svenska herrlandslaget i volleyboll tog sig vidare till andra rundan i EM-kvalet, men lika roligt var det inte för damlandslaget.
Blågul glädje. Det svenska herrlandslaget i volleyboll tog sig vidare till andra rundan i EM-kvalet, men lika roligt var det inte för damlandslaget.

Dramatiskt för Sverige i EM-kvalet

Det svenska damlandslaget åkte ur EM-kvalet efter bollräkning, men herrlandslaget tog sig vidare till den andra rundan sedan det blivit gruppseger i Tbilisi.

ANNONS
|

– Det känns fantastiskt. Starkt gjort att vinna utan vår stora stjärna Marcus Nilsson, säger Anton Wijk Tegenrot.

Liberon från Hylte/Halmstad spelade samtliga tre matcher i Georgien mot Azerbajdzjan (3–2), Georgien (3–0) och Schweiz (3–2 efter 16–14 i avgörande set).

I det svenska laget hade Wijk Tegenrot en nyckelroll, men även klubbkompisen Philip Pettersson fick mycket speltid av förbundskaptenen Johan Isacsson. Betydligt mindre blev det för Jens Ahremark och Viktor Lindberg, men den sistnämnde bidrog ändå till segern med fyra poäng i sista set mot Schweiz efter ett storstilat inhopp.

– Det var ganska tajt och riktigt nervöst i slutet, men det kändes skönt att vinna. Nu blir det en skandinavisk grupp i EM-kvalet i höst, konstaterar Anton, som nyligen förlängt kontraktet i Hylte/Halmstad med två år.

ANNONS

Sverige ställs i den andra kvalrundan mot Danmark, Finland och Portugal.

För de svenska damerna såg det också länge ut att bli gruppseger, men trots 2–0-ledning i gruppfinalen mot Estland i går kväll lyckades hemmanationen vända till seger med 3–2 (16–25, 17–25, 25–16, 25–17, 18–16) i Tallinn efter att bland annat ha räddat en matchboll i avgörande set.

Blågult hade ändå chans att gå vidare i EM-kvalet som bästa grupptvåa, men i den andra gruppen lyckades Montenegro få ihop lika många poäng, sju, som Sverige och då båda hamnade på samma setskillnad (8–4) fick bollräkning vidtas och där var Montenegro bättre.

– Fem bollar – mer var det inte. Därför är det tufft just nu – vi kan inte ha mer oflyt, suckar Jonna Wasserfaller, center i Hylte/Halmstad.

– Men vi kommer tillbaka. Det här är ett ungt lag som har framtiden för sig.

ANNONS