Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Comebacken gav SM-guld – nu blir H/H-profilen tv-expert

Hennes oväntade blixtcomeback slutade med SM-guld.
Nu tar Andréa Jacobsson, 34, plats i tv-rutan som expertkommentator när SVT sänder EM-kvalet i volleyboll.
– Damerna tror jag faktiskt har den bästa chansen på länge, säger Hylte/Halmstad-profilen.

Andréa Jacobsson avslutade egentligen sin volleybollkarriär, som bland annat innehöll proffsspel i Frankrike, 2017.

Men när Hylte/Halmstad nyligen vann SM-guld var den förra landslagsspikern plötsligt tillbaka på planen och gjorde inhopp både i semifinalen och i finalen.

– Pedro (Mendes) tränaren ringde och behövde en extraspelare på träning. Sedan var det lite skadekänningar i laget och jag skulle egentligen bara ha varit med i andra semifinalen – men sedan blev det plötsligt fyra matcher och ett SM-guld, säger hon.

– Men det var kul att få känna på det igen. Kroppen visste precis vad som gällde och den höll för två veckor – jag tror att det var ganska lagom tid för en comeback.

Så det blir ingen fortsättning nästa säsong?

– Nej, jag tror inte det. Jag har ändå tre knäoperationer i bagaget och kroppen är lite sargad. Sedan hade jag nog, beroende på om de behöver extra stöd på träningen, kunnat tänka mig att vara med lite mer nästa säsong. I år har de haft ett fantastiskt lag och många spelare och då har inte behovet funnits, men Mårten (Johansson, Hylte/Halmstads ordförande) vet att jag finns där om det behövs.

Andréa Jacobsson arbetar till vardags som idrotts- och fritidshandläggare på Halmstads kommuns teknik- och fastighetsförvaltning. Hon har dessutom börjat tävla i dressyr för Harplinge Ridklubb på hästen Divino Latino.

Men under den närmaste dryga veckan blir det volleyboll igen. SVT har engagerat henne som expertkommentator under sändningarna från Sveriges EM-kval med start på lördagen, då damlandslaget – med hennes H/H-kamrater Hanna Hellvig och Dalila-Lilly Topic plus storstjärnan Isabelle Haak i truppen – möter Ukraina medan herrarna tar sig an Nederländerna.

Vad tror du om Sveriges chanser att gå vidare till EM-slutspel?

– Damerna tror jag faktiskt har den bästa chansen på länge. Nu var det olyckligt att deras öppningsmatch mot Georgien blev inställd på grund av coronafall i Georgiens lag – jag tror att det hade varit en bra förstamatch för dem och nu får de gå rakt in mot Ukraina, som är favoriter. Men jag tror absolut att de har chans i år så det ska bli spännande.

– Herrarna går verkligen in som underdogs. Kroatien och Nederländerna är två toppnationer i Europa så de får de tuffare.

LÄS MER: Nya vändningen – guldhjälten tackar nej till blågul comeback

LÄS MER: H/H:s ordförande: ”En jätteglad överraskning”

Fler lokala sportnyheter hittar du här