Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Amaral brassade på – och nu har Hylte/Halmstad guldläge

Hylte/Halmstad var skakat i den första SM-finalen mot Engelholm.
Men brasilianska spikern Ellen Amaral, 30, gick i bräschen när H/H vände 0–1 till seger med 3–1 i set. Nu kan det bli guldfest på hemmaplan på onsdag.
– Vi har jobbat hårt och länge för det här ögonblicket, säger Amaral.

SM-final 1:3

Engelholm 1

Hylte/Halmstad 3

(25–20, 25–27, 21–25, 15–25)

Engelholm har vunnit fem raka SM-guld – efter att ha besegrat Hylte/Halmstad i tre av finalerna.

Trenden såg ut alla hålla i sig när skånskorna vann första set i Kungsgårdshallen med 25–20 och sedan ryckte till 15–9 i andra.

Engelholms brasilianska spiker Domingos Soares de Araujo firade stora triumfer (28 poäng totalt) medan Hylte/Halmstads vassaste vapen Hanna Hellvig – säsongens spelare i svensk damvolleyboll – bara noterades för en enda poäng i första set.

Men i slutet av andra set förändrades matchbilden. H/H-coachen Pedro Mendes hittade rätt matchplan och i stället för Hellvig var det Ellen Amaral som klev fram och var drivande med både kraft och list när H/H kämpade sig ikapp och, till slut, förbi.

Engelholm hade setbollar vid 24–23 och 25–24, men brände båda. I stället slog Amaral in 26–25 till Hylte/Halmstad och sedan setbollen till 27–25 – vilket var enda gången H/H hade ledningen i setet.

Blytungt för Engelholm – och massor av ny energi till Hylte/Halmstad.

Ellen Amaral säger:

– Vi är ett bra lag och tränar hårt varje dag. Och vi har de här situationerna på träningarna, där lag B leder och vi ligger under. Så vi har tränat mycket på detta i våra huvuden – att komma tillbaka igen och köra på. Det är svårare i matcherna, men vi gjorde det här tillsammans och höll oss lugna och fokuserade och växte poäng för poäng.

När Hylte/Halmstad sedan även fick i gång Hanna Hellvig (21 poäng totalt) samtidigt som Domingos Soares de Araujo hölls i allt stramare tyglar gick tredje och fjärde set enklare för halländskorna.

Ellen Amaral fortsatte att glänsa – hon gjorde till och med serveess på matchbollen – och var lagbäst på 26 poäng. Efteråt avslöjade brasilianskan den hemliga dramatiken bakom hennes starka finalinsats:

– Jag tränade inte i förra veckan eftersom jag tog en cortisonspruta i axeln. Så jag är så glad för det här. I förra veckan var det omöjligt att spela. Nu har jag ont, men det är lite bättre.

Hylte/Halmstad kan nu säkra sitt första SM-guld sedan 2014 hemma på onsdag. Men Amaral tar inte ut någonting i förskott:

– De kommer säkert att komma starkt tillbaka för de vet att om vi vinner så är vi mästare. Men vi går för segern, ska försöka njuta av matchen och så får vi se!

LÄS MER: Legendaren Wrethander minns rivaliteten: ”Det kokade nästan över”

LÄS MER: H/H-stjärnan Ellen Amaral övertygad att hon haft covid-19 två gånger

Fler lokala sportnyheter hittar du här