Madelen Janogy hyllas av krönikörerna efter sitt inhopp i Sveriges 2–0-seger mot Chile i VM-premiären.
Madelen Janogy hyllas av krönikörerna efter sitt inhopp i Sveriges 2–0-seger mot Chile i VM-premiären.

"VM – välkommen till Madelen Janogy"

Sverige imponerade inte i VM-premiären mot Chile. Det gjorde däremot Madelen Janogy, konstaterar många av tidningskrönikörerna. "Många undrade om hon skulle få spela VM. Nu säger vi VM – välkommen till Madelen Janogy", skriver Piteå-Tidningens Per Sandberg.

ANNONS
|

Den 23-åriga Piteåanfallaren Janogy hoppade in och var med i förspelet till Kosovare Asllanis 1–0, och gjorde sedan själv 2–0 efter en soloräd. Tack vare det får hon, föga förvånande, mycket beröm av krönikörerna – som också konstaterar att mycket i övrigt inte såg så värst bra ut för svensk del i premiären.

"Oavsett var hennes karriär bär henne har hon redan spelat tio minuter som hos den breda massan kommer att definiera hennes karriär i ett före och ett efter", skriver Piteå-Tidningens Per Sandberg om Janogy.

Han fortsätter:

ANNONS

"Drygt tio minuter kvar. Sverige behövde någon som kunde lätta på ångestdimman. De fann en 23-åring från Piteå IF som bara såg möjligheter. Drivet, intresset, nyfikenheten, förmågan att utmana. När övriga såg rubriker om fiasko, tittade Madelen Janogy bara på möjligheterna."

Aftonbladets Simon Bank:

"De huffade, de puffade, de letade efter en identitet i två långa timmar. Vilken sorts lag är egentligen Sverige 2019? Madelen Janogys Sverige. Det kunde varit värre."

Bank fortsätter:

"Vi har efterlyst explosioner som kan lyfta det här laget, och vi fick Madelen Janogy från Falköping. Det har slutat regna nu. Sverige har tre premiärpoäng och ett internationellt genombrott, så strunt i att de kanske inte skaffade sig några nya vänner med sitt spel."

"Lämnade historiska spår"

Dagens Nyheters Johan Esk är inne på samma spår:

"Till slut var det ändå Piteås Janogy som lämnade historiska spår efter sig. Inhopparen kom in i 81:a minuten. Två minuter senare hade hon stor del i det förlösande 1–0-målet och till slut gled hon genom Chiles försvar. Fintade hit och dit, tittade upp och dunkade in 2–0 i mål. Och så hade en ny svensk stjärna presenterat sig på fotbollens världsscen", skriver han.

Göteborgs-Postens Philip Trollér:

"På presskonferensen inför VM-premiären mellan Sverige och Chile fick Peter Gerhardsson frågan vem han såg som potentiell joker i det här landslaget. Han funderade en stund innan han nämnde Lina Hurtig och Madelen Janogy. Det var som att den senare smugit med in i rummet och hört exakt förbundskaptenens ord", skriver han och tillägger:

ANNONS

"För ett dygn senare var det denna Janogy, en 23-årig mästerskapsdebutant från Falköping, som såg till att det här svenska landslaget kunde lämna VM-premiären med hedern i behåll. Det var hon som var den avgörande skillnaden för att den här matchen i på Roazhon Park slutade med leenden, positiva minnesbilder och tre poäng – i stället för i besvikelse och osäkerhet."

"Då kommer man inte långt"

Sydsvenskans Jan Jönsson skriver att det var nära ett "svenskt dunderfiasko" i premiären, som ju stoppades i över 40 minuter efter ett åskoväder.

"Spelavbrottet såg ut att gynna trötta chilenskor, som jagade sin första poäng i sitt första VM, men räddade till slut Sverige. Kosovare Asllani gav inte upp och inhopparen Madelen Janogy bjöd på ett drömmål. En vacker punkt, men slutintrycket är ändå: kan man inte föra matcher på ett bättre sätt mot lag som Chile så kommer man inte långt i VM", skriver han.

TT

ANNONS