Handbollslandslagets Jim Gottfridsson på kryckor dagen efter matchen mot Ungern. Målvakten Andreas Palicka till höger.
Handbollslandslagets Jim Gottfridsson på kryckor dagen efter matchen mot Ungern. Målvakten Andreas Palicka till höger.

VM troligen över – "Gotte" hoppas på mirakel

VM är troligen över för Jim Gottfridsson. Men mittnian klamrar sig fast vid hoppet om att kunna spela senare i turneringen.

ANNONS
|

Det fanns anledning att befara det värsta när Jim Gottfridsson blev liggande och fick hjälpas av planen i segermatchen mot Ungern. Dagen därpå kom bekräftelsen på att "Gotte" med stor sannolikhet har spelat klart i VM.

Till landslagets pressträff på ett kafé i Herning kom den svenske spelmotorn hoppande på kryckor. En mindre bristning är diagnosen efter magnetröntgenundersökningen av Gottfridssons högra vad.

- Större mirakel har hänt, men det är klart att det inte ser så jätteljust ut just nu, säger han.

ANNONS

- Jag har faktiskt otroligt ont och kan inte stödja på benet.

Landslagsläkaren Ola Svejme har också kvar hoppet om en comeback, även om det är förhållandevis litet.

- Att det krävs något mirakulöst är kanske att ta i, men första känslan är att är det blir svårt. Men omöjligt tror vi inte att det är, säger Svejme.

"Drömmarna gick i kras"

Jim Gottfridsson skrivs nu ut ur den svenska VM-truppen, där mittsexan Fredric Pettersson ersätter, men kommer vara kvar med laget på Jylland för att börja rehabilitera vaden och i bästa fall bli spelklar om Sverige når medaljmatcherna nästa helg. Han var vid förhållandevis gott mod efter den tunga skadesmällen, men klädde ändå besvikelsen i ord:

- Man kände väl att drömmarna gick i kras lite.

ANNONS

- I går, när det hände, var jag extremt ledsen. Jag har sett fram emot att spela här i "Boxen" i Herning inför 15000 och jag tycker att vi har ett fantasiskt bra lag – det bästa på väldigt, väldigt länge. Att inte kunna vara med och bidra, det är klart att det känns väldigt snopet.

Nu lär truppens andre mittnia, Linus Arnesson, få ta ett mycket större ansvar. I första hand när mellanrundan inleds i lördagens match mot Tunisien. Men med Jim Gottfridsson försvinner navet i anfallsspelet, en världsstjärna som blev utsedd till EM:s mest värdefulla spelare i fjol och som har lett Sverige till fem raka segrar i VM.

Särskilt mycket sömn hann Gottfridsson inte få i hotellsängen innan landslaget lämnade Köpenhamn.

- En och en halv timme ungefär. Framför allt ligger man och grubblar och tycker synd om sig själv, även om man inte ska göra det. Det finns många som har det värre, jag har en skada i benet bara. Men man vill ju vara med.

ANNONS

Hörde en smäll

Det var i mitten av andra halvlek mot Ungern som Flensburgproffset skadade sig i ett anfall samtidigt som Sverige gjorde mål.

- Jag trodde först att hälsenan var av, säger 26-åringen.

- Jag skulle springa på returen men precis när jag skulle trycka ifrån så hör jag att det bara smäller bakom mig. Av ren reflex kollar jag bakom mig och då står ingen där. Då fattade jag att det var något, samtidigt som det gjorde ofantligt ont.

Spelschemat i VM är tufft och Sverige har spelat fem matcher på sju dagar. Matchen mot Ungern spelades bara ett dygn efter mötet med Qatar och Jim Gottfridsson avslöjar att han har haft lite känningar i vaden tidigare under turneringen.

- I matchen mot Qatar blev jag extremt trött i mitt ben, jag skyller inte mina tekniska fel i slutet på det. Men vem vet, kanske var jag lite för trött och inte tillräckligt ärlig mot mig själv för att säga att det inte går, säger han.

ANNONS
Herning, TT:s utsände

Fakta: Sveriges matcher i VM

Sverige ska till att börja med spela tre matcher i mellanrundan i Herning. Tunisien (lördag), Norge (måndag) och Danmark (onsdag) väntar där. Om Blågult går vidare väntar semifinal i Hamburg (fredag) och därefter bronsmatch eller final i Herning (nästa söndag).

ANNONS