Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Silvermedaljörerna Fredrik Jönsson, Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson.

VM-silvret firades med skumpa och middag

Guldet var inte längre bort än några sekunder, men det var ändå ett VM-silver att fira. Peder Fredricson spillde upp en skvätt skumpa i ett plastglas och fingrade på medaljen.

Ryttare, ledare, sponsorer, förbundsfolk och familjemedlemmar samlades efter prisceremonin och den internationella presskonferensen.

I en stuga som landslaget hyrt under ryttar-VM i Mill Spring väntade ett enkelt firande innan det var tid för en gemensam middag i restaurangen på området. Det var tänkt att medaljörerna skulle firas med tal och skålar men det fick anstå ett tag eftersom Malin Baryard Johnsson och Fredrik Jönsson inte var klara med dopningskontrollen.

Får inte bli girig

Stämningen var lättsam och uppsluppen, men den där riktiga glädjen saknades. Det var ju så nära guldet i omhoppningen.

- Man måste ändå vara glad. Vi hade så höga målsättningar, rätt ställda målsättningar. Vi hade potential att ta ett guld och vi var verkligen nära, men man måste vara glad för en silvermedalj. Annars är man girig.

- USA är en av världens snabbaste nationer på hemmaplan. Våra hästar har superkvalitéer men de är inte de snabbaste just nu, säger Fredricson.

Hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona har sedan han tog ut laget konsekvent hävdat att han reste till North Carolina med medaljmaterial.

Sett till ryttare.

Sett till hästar.

Nära fullträffen

Han fick rätt – och nästan en fullträff som svensk ridsport inte varit i närheten att nå sedan VM-silvret i Jerez för 16 år sedan.

- Jag är oerhört nöjd med laget. Vi sade i går (fredags) att det fanns en chans att det skulle bli omhoppning. Vi visste att vi var tvingade att göra felfria rundor för att nå en sådan och när det gick till omhoppning var vi mentalt förberedda. Vi visste att omhoppningen skulle bli snabbare än någonsin tidigare. Kanske var vi snabbare än någonsin tidigare, men vi var inte snabba nog, säger Ankarcrona.

Förbundskaptenen tackade Henrik von Eckermann och Malin Baryard Johnsson för de inledande två felfria rundorna.

"På ny mark"

Men han berömde särskilt Fredrik Jönsson, som nu har tre raka nollrundor och är bäste svensk individuellt på sjunde plats.

- Han är på VM för första gången och presterade som aldrig förr.

Jönsson:

- Det känns rätt bra. Mitt mål var att göra tre hyggliga rundor och hjälpa laget. Och nu är jag sjua inför söndag (individuella finalen).

TT: Vad kan man förvänta sig då?

- Vi får se vad jag och hästen har kvar i oss. Vi är på ny mark, både han och jag, men han kändes fräsch idag, bortsett från att han var lite för långsam i omhoppningen.