Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Victor Johansson under SM i Malmö.

VM-miss ger löftet dubbel OS-chans

Simlöftet Victor Johansson missade att kvala in till VM i bassängsimning – då fick han i stället en VM-biljett i öppet vatten. Nu satsar han på OS-start nästa år i både och.

Jönköpingssimmaren, som bara simmar lagkapp i SM i Malmö, har väckt svensk långdistanssimning till liv igen.

Redan som junior slog han svenskt rekord på både 800 och 1 500 meter fritt. Han simmade VM 2017 och i fjol på EM blev han femma på 400 meter fritt.

Men efter en ryggskada i vintras, som stoppade honom från kortbane-VM i december, har Johansson inte hittat tillbaka till sin höga nivå och missade att kvala in till VM.

"Ville etablera mig"

Ett bakslag så klart för Victor Johansson som sedan i höstas är baserad i USA på University of Southern California.

- Jag ville etablera mig i toppen på VM inför OS och att inte ens få vara där nu.., säger han och klipper av meningen.

- Jag missade två-tre månaders bra träning på grund av skadan. Nu är det bra igen och jag har tränat riktigt bra sedan i januari. Man får ta ett steg tillbaka och satsa på nytt, säger Johansson och skiner i kapp med solen på Lindängsbadet i Malmö.

Victor Johansson är simlandslagets glädjespridare och är, trots bakslaget, full av optimism. Han är fortfarande fast besluten att ta sig till OS. Först och främst i bassängsimning – men också i öppet vatten där extrachansen kommit och där han startar på OS-distansen 10 kilometer i VM.

Rolig grej

Han har simmat öppet vatten i några år, det började som ett komplement till träningen, nu har det blivit en rolig grej. Han har som bäst varit 13:e i världscupen. De tio bästa på VM får en OS-plats.

- Det är bara att tacka för den chansen. Men bassängsimning går fortfarande först, säger han.

Att han bara simmar lagkapp i SM beror på att han tillsammans med sex andra simmare – som var närmast att kvala in till VM och samtidigt är studenter – ställer upp i Universiaden i Neapel till veckan. Tävlingarna, som är ett slags OS för studenter, startar på torsdag. De åker direkt från SM på tisdag.

Victor Johansson simmar 400, 800 och 1 500 meter frisim.

- Jag är taggad för nästa vecka. Jag hoppas det kan släppa och att jag får tillbaka flytet som jag haft tidigare, säger han.