Simon Hald Jensen (#34) och Mikkel Hansen jublar efter ett av många danska mål i fredagens premiärseger mot Bahrain i handbolls-VM.
Simon Hald Jensen (#34) och Mikkel Hansen jublar efter ett av många danska mål i fredagens premiärseger mot Bahrain i handbolls-VM. Bild: Jonas Ekströmer/TT

VM-favoriter i gungning – men dansk storseger

Flera tungviktare inledde handbolls-VM skakigt. Fjolårets EM-finalister Spanien och Kroatien räddade båda oavgjort först i slutsekunderna. För regerande världsmästaren Danmark gick det desto lättare.

ANNONS

En bit in i andra halvlek ledde Spanien med hela sex mål mot Brasilien, men trots flera brasilianska utvisningar på slutet kom sydamerikanerna både i kapp och gick förbi.

Och när Rogério Moraes satte 29–28 med 21 sekunder kvar att spela var premiärskrällen i grupp B nära. Den regerande Europamästaren förhindrade till slut ändå en jobbig förlust – med blott sju sekunder kvar kunde Raul Entrerrios rädda poängen för Spanien.

I grupp C hade också fjolårets EM-finalist Kroatien stora bekymmer med Japan, som slutade på sista plats i senaste VM.

Japanerna ledde ett tag med sex mål, pressade guldkandidaten hela vägen in och var liksom Brasilien nära en oväntad seger. Men även Kroatien fick med sig en poäng sedan Ivan Cupic kvitterat till 29–29 på straff med nio sekunder kvar.

ANNONS

Bättre gick det då för regerande världsmästaren Danmark i grupp D. Ett potentiellt störningsmoment var beskedet på matchdagen att Emil Jakobsen testats positivt för covid-19 – och isolerats från resten av truppen – men det verkar inte ha påverkat danskarna nämnvärt. Premiärmotståndaren Bahrain hade som väntat inget att sätta emot och Danmark vann med 34–20.

Fredagens största överkörning stod dock Tyskland för i grupp A. Tyskarna vann över Uruguay med hela 43–14 och att den uruguayanska målvakten Felipe Alfonso González utsågs till matchens lirare säger nog en del om klasskillnaden mellan lagen.

ANNONS