Det blev dessvärre ingen individuell VM-medalj för Jens Fredricson och hästen Markan Cosmopolit.
Det blev dessvärre ingen individuell VM-medalj för Jens Fredricson och hästen Markan Cosmopolit. Bild: Pontus Lundahl/TT

VM-besvikelse för Fredricson: "Gick för det"

I den individuella finalen i VM-hoppningen var Jens Fredricson tvåa inför sista omgången. Där rev dessvärre Fredricson bort sig och fick i stället nöja sig med en tionde plats.
– Jag är glad att jag vågade rida för medalj, säger han.

ANNONS

Det var, resultatet till trots, inga jättebittra miner hos Jens Fredricson när han gick ned i den mixade zonen efter finalridningen.

– För att klara tiden var jag tvungen att ta bort språng överallt. Hade jag inte ridit så hade det blivit tidsfel och det hade inte gått ändå. Nu följde jag planen och då blev galoppsprången för långa för att klara kombinationerna. Jag är glad att jag vågade rida för medalj, säger Fredricson.

54-åringen valde i stället att glädjas åt den guldmedalj hans landsman Henrik von Eckermann bärgade och passade på att hylla sin häst, Markan Cosmopolit.

– Fantastiskt kul för Henrik. Jag är inte så nöjd med resultaten men jag är nöjd med hästen. Styrkan finns inte riktigt än, men jag gav det chansen. Det fick bära eller brista.

ANNONS

– Nästa år har han kanske styrkan att klara det. Om två år sitter det. Hästen är så modig. Jag rider bara om jag tycker det är kul och nu tycker jag det är kul.

Någon större segerfest är inte planerad.

– Jag ska köra lastbilen hem till Skåne och träffa ungarna. Jag längtar hem, säger Jens Fredricson.

Fakta: Jens Fredricson

Född: 14 december 1967 i Stockholm.

Bor: Löberöd.

Familj: Hustrun Isabell och två barn.

Främsta hästar: Markan Cosmopolit, Karmel van de Watering.

VM-häst: Markan Cosmopolit.

Främsta meriter: VM-guld i lag 2022, EM-brons i lag i Herning 2013, OS-ryttare i London 2012, svensk mästare både inom- och utomhus, vinnare av Falsterbos grand prix och lagtävlingen Nations Cup, med i världscupfinalerna 1997 och 2013.

Världsranking: 134.

Aktuell: Världsmästare i laghoppning i fredags, tia i den individuella finalen.

ANNONS