Förbundskaptenen Janne Andersson och assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren har ett och annat att fundera på.
Förbundskaptenen Janne Andersson och assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren har ett och annat att fundera på. Bild: Anders Wiklund/TT

Vinna eller försvinna – Anderssons svåraste stund

Janne Andersson hade en tuff sommar. Det erkände han nyligen.
– Jag har varit tjurig, jag har varit vrång. Hustrun, om du pratar med henne, har inte varit nöjd med mig.
Prognosen för hösten är illavarslande för Erika.
Maken är mitt uppe i sin svåraste stund som fotbollslandslagets förbundskapten.

ANNONS
|

Efter år av framgångar staplas motgångar på varandra. 2022 blir – det står klart redan nu – Anderssons värsta på posten sedan han tog över efter Erik Hamrén för drygt sex år sedan.

Risken är påtaglig att det blir ännu värre.

Vinner inte Sverige mot Slovenien på Friends arena på tisdagskvällen rasar landslaget ned i C-divisionen i Nations League. Det innebär i så fall matcher mot Europas sämst rankade nationer när det är dags för nästa turnering 2024.

Fyra raka förluster och sju förluster i de nio senaste landskamperna talar sitt tydliga språk. Svensk landslagsfotboll mår just nu inte bra, men sjukdomsinsikt finns.

ANNONS

Ärligt och öppet

I ett uppsmällt partytält utanför Rajko Mitic-stadion sent i lördags kväll försökte inte någon spelare smita undan ansvar. Ärligt och öppet påpekade många att sämre än 1–4 mot Serbien kan och får det inte bli.

– Var och en måste gå till sig själv och rannsaka sig, sade Ludwig Augustinsson.

– Vi måste alla kolla oss i spegeln och inse att nu är det allvar, sista chansen, sade Robin Olsen.

– Vi är i en dålig trend och det är upp till oss att försöka ändra på det. Jag vet inte om man kan säga att det är självförtroendet, vi vet att vi kan mycket bättre. Stundtals var det pinsamt, sade Victor Nilsson Lindelöf.

Det blåser alltid hårdast på toppen. Och det är Janne Andersson som är chefen. Han har det största ansvaret. Hittills har det inte sipprat ut något om att spelarna skulle vara missnöjda med Andersson och hans ledarstab.

Stöttar Andersson

– 100 procent är alla bakom honom. Det är en människa som jag är redo att göra allt för, sade Dejan Kulusevski.

– Alla har ett stort förtroende för Janne och för det vi har gjort. Vi har haft en fantastisk tid ihop, och ibland har man sämre perioder. Nu har vi ryggen mot väggen och har en bra chans att visa att vi kan spela bra och är ett bra landslag, sade Emil Forsberg.

ANNONS

Kritiken utifrån växer däremot stadigt. Frågor som "Har Andersson kört fast?" och "Är han mannen att leda en ny generation med sina metoder?" ställs allt oftare.

Själv har han inga planer på städa skrivbordet på förbundet. Några av hans uttalanden den senaste tiden:

– Folk tycker och tänker vad jag och vi gör. Det är i grunden positivt. Vägen framåt är att knyta nävarna och det är min uppgift nu att titta fram. Jag kan inte kommentera det alla tycker.

– Jag känner mig trygg med min ledargrupp, hur vi jobbar. Jag är en bättre förbundskapten än för ett år sedan eller för två eller tre år sedan.

Aldrig tvivlat

– Vi utvecklas i vårt sätt att jobba. Tvivlat har jag aldrig gjort. Däremot är det tufft när man inte får resultaten med sig. Jag är nog den som är mest besviken av alla och jag har den största respekt för att folk är besvikna när vi inte vinner.

Anderssons kontrakt går ut sommaren 2024.

Håkan Sjöstrand, fotbollsförbundets generalsekreterare, backar också upp förbundskaptenen i en tuff tid.

– Vi har ett avtal som vi tänker fullfölja. Det går upp och ner i fotbollen och man måste se det över tid. Vi har ett fullt förtroende för Janne, säger han till Expressen.

ANNONS

Fakta: Därför går landslaget svagt

+ 2018 nåddes kvartsfinalen i VM i Ryssland. Från den startelva som förlorade mot England finns bara fem av elva spelare kvar: Robin Olsen, Victor Nilsson Lindelöf, Ludwig Augustinsson, Viktor Claesson och Emil Forsberg

+ Den defensiva ryggraden är borta. Högerbacken Mikael Lustig har slutat, inspelade ersättaren Emil Krafth är skadad. Mittbackstrion Andreas Granqvist, Pontus Jansson och Marcus Danielson är inte kvar, Filip Helander och Joakim Nilsson är skadade. Liksom – och inte minst – centrale mittfältaren Albin Ekdal.

+ Efter EM-slutspelet förra sommaren tackade även Sebastian Larsson, Marcus Berg och Gustav Svensson för sig, spelare med lång erfarenhet av landslagsspel.

+ Det går knackigt i klubblagen för tongivande spelare. Robin Olsen, Ludwig Augustinsson och Victor Nilsson Lindelöf har inte spelat alls eller väldigt lite för sina klubbar i säsongsinledningen.

+ Inskolningsprocessen. Mittbackar som Edvin Kurtulus och Isak Hien har debuterat i år. Båda kastades in i skarpa lägen efter bara några träningar. Daniel Sundgren, Joel Andersson, Viktor Gyökeres, Jesper Karlström, Gabriel Gudmundsson och Anthony Elanga har alla gjort sina första tävlingslandskamper det senaste året.

+ Janne Anderssons experimenterande. Tanken var god att försöka få ut mer av lagets starka offensiva spelare, men tillfället att testa nytt olyckligt. Mängder med skador och återbud i samband med de fyra matcherna i Nations League i juni gav en negativ effekt.

+ Landslagstruppen är inte bredare och starkare än att landslaget behöver så gott som samtliga av Sveriges bästa spelare på planen samtidigt.

ANNONS