Tärni... hjälmen är kastad. Nu är det upp till Hockeyettans ledning att visa om man prioriterar pengar och puckar före liv, hälsa och sunt förnuft.
Tärni... hjälmen är kastad. Nu är det upp till Hockeyettans ledning att visa om man prioriterar pengar och puckar före liv, hälsa och sunt förnuft. Bild: Roger Larsson

Vill Hockeyettan tvinga Hammers att spela på julafton?

Grundserien ska spelas klart till den 30 december.… Det var det som han klargjorde i HP, Hockeyettans tillförordnade ligachef Sonny Lundwall. På riktigt???

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag vet inte i vilken isolerad bubbla från omvärlden som Lundwall och hans kollegor i Hockeyettans ledning har levt under de senaste nio, tio månaderna.

Men hallå! Det grasserar en pandemi i världen som lamslår, slår ut och stänger samhällen. Som världen över skördar miljontals människoliv och sätter vårdpersonal i omänsklig press.

Covid-19 eller corona heter den.

Då ska Hockeyettan till varje pris spela vidare. Skit i människoliv. Skit i hälsa. En, ursäkta uttrycket, puckjävel och ett överenskommet tv-avtal med ATG är viktigare.

Eller som Lundwall uttryckte det:

– Alla seriesystem har seriebestämmelser som reglerar spelschemat. Det måste alla klubbar försöka förhålla sig till eftersom det är dem som gäller. I detta fall ska alla grundseriens matcher vara färdigspelade den 30 december så att vi kan komma igång med Allettan och fortsättningsserierna när vi ska.

ANNONS

Jodå, karl’n är på riktigt!

Att coronapandemin har ritat om kartan i stora delar av samhället tycks Lundwall inte ha noterat. Färdigspelade Hockeyettor och Allettor och Fortsättningsettor som ska vara igång ett visst datum är viktigare. I stället för att anpassa sig efter rådande situation.

Jisses!

Han påstår också att det både finns en plan B. C och D i någon slags dold agenda. Men offentliggör då dem för klubbarna.

Halmstad Hammers med drygt 15 covid-19-fall i truppen har redan flyttat fram sex matcher och när den redan en gång uppskjutna matchen mot Troja Ljungby på fredag nu också är framflyttad igen skulle det innebära sex matcher på nio dagar. Inklusive julafton!

Inte ens jultomten skulle tro på det. Men Hockeyettan gör det.

Eller ATG Hockeyettan som den heter. Jag brukar inte skriva det, men alla som förtjänar att ”smutsas” ner ska också göra det eftersom Hockeyförbundet liksom ATG naturligtvis även de har sitt ansvar i detta.

Varför är det så tyst om spelbolaget som, enligt uppgift, har pumpat in miljonbelopp för tv-rättigheterna? Inte kan det väl vara ATG som kräver att matcherna ska genomföras för att tv-pengarna ska betalas ut? Och om inte, varför då inte gå ut och klargöra att avtalet gäller även vid en förskjuten säsong?

ANNONS

För det handlar inte bara om att börja spela efter några feberfria dagar. Det handlar om återhämtning, hur stor skada viruset har gjort på lungorna och andra delar i kroppen, där rekommendationen faktiskt är ”minst två veckor” för att kunna köra för fullt igen.

Plötsligt blir då den sportsliga rättvisan rena lotteriet hur många som är friska och vilka spelare som sedan kan ställas på isen, vilket kan avgöra matcher och i slutändan, serier.

Hockeyettans ledning har sedan mage att lägga ansvaret av smittspridningen på – klubbarna: ”Det är upp till klubbarna att förhålla sig till de restriktioner som finns”.

Jo tack, men det var väl ändå Hockeyettan som krävde spel om färre än fem i laget var drabbade? Som gjorde att Kallinge/Ronneby spred smittan till Karlskrona som i sin tur spred smittan i sin match mot Hammers och så vidare till att snart ha gått igenom alla lagen.

Och det är väl ändå Hockeyettan och Hockeyförbundet som är ansvariga för att denna serie, obegripligt nog, aldrig pausades, vilket nog alla klubbar hade behövt och önskat, utan har fått tvingats spela vidare under beteckningen ”professionell idrott”. Trots att antalet spelare som enbart lever på sin hockey på den här nivån nog kan samlas i en förstafemma eller två. Medan exempelvis Handbollsettan inte fick det? Och där man i det sistnämnda fallet utan problem (och ATG-avtal) nu tycks flytta fram omstarten återigen.

ANNONS

På grund av coronapandemin.

Så gör om, gör rätt och ändra denna utomordentligt ”puckade” hållning, Hockeyettan!

Annars bör denna sorgliga, cyniska samling individer omgående lämna sina uppdrag. Snabbare än någon hinner ropa ”Puck över sarg”.

Läs mer: ”Hockeyettan: Ska vara färdigspelad innan nyår”

ANNONS