Videogranskningarna har varit många under VM. Arkivbild.
Videogranskningarna har varit många under VM. Arkivbild.

Videodomaren har ändrat 14 domslut i VM

Den nya videodomaren, VAR, har varit omtalad under VM. Nu berättar Fifa att systemet hittills tittat på 335 situationer. 14 gånger har domslut ändrats – och Fifa menar att 99,3 procent av alla beslut nu är korrekta.

ANNONS
|

Det är för första gången någonsin som videodomare används i VM i Ryssland och systemet har diskuterats flitigt bland spelare, ledare och supportrar.

Det har också använts väldigt flitigt.

Till exempel ska sju av de 24 straffarna hittills dömts med hjälp av systemet.

Bland annat fick Sverige straff i premiären mot Sydkorea efter att domaren valt att utnyttja videogranskningssystemet och gått av plan för att titta på reprisbilderna.

Nu meddelar Fifa att 335 situationer har tittats närmare på av videodomaren under gruppspelets 48 matcher – nästan i snitt sju gånger per match – och då handlar det bland annat om alla mål (122 stycken).

ANNONS

"Av de här 335 gångerna har vi haft 17 så kallade VAR-granskningar. 14 gånger har domaren tittat på tv-skärmen bredvid planen och tre beslut har tagits direkt av videodomaren", säger Pierluigi Collina, medlem i Fifas domarkommitté.

Collina säger också att domarnas beslut ändrats 14 gånger på grund av videogranskningen och att 99,3 procent av besluten nu anses ha varit korrekta. Utan videogranskningen menar Fifa att den siffran skulle legat på 95 procent.

- Det kan fortfarande finnas feltolkningar eller misstag, så det går inte att nå perfektion genom VAR, säger Collina.

I snitt har det tagit 80 sekunder för en videogranskning, och det tar något längre tid i de situationer när domaren ska gå av planen.

TT-AFP

ANNONS