Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders "Pudding" Weiderstål hyllas av Internationella ishockeyförbundets ordförande Rene Fasel med en tröja med nummer 85, året han gjorde sitt första VM, efter Sveriges match mot Schweiz. "Pudding" går i pension efter VM.

Vemodigt när "Pudding" ser slutet

Efter över 1 000 landskamper och 35 år i Tre Kronor är det snart över för legendariske materialförvaltaren Anders ”Pudding” Weiderstål. Vemodigt?

Den populäre materialförvaltaren har blivit den fasta punkten i Tre Kronor.

Spelare och ledare har bytts ut, men ”Pudding” har funnits där ända sedan 1984. Lugn, trygg, skicklig och ofta med ett skämt för att lätta upp stämningen inför avgörande ögonblick.

- Han har betytt fantastiskt mycket. Det spelar ingen roll om man gör sitt nionde VM eller sitt första. Han behandlar alla lika och med respekt. Det är det som gör honom till den han är. Det är en fantastisk människa och rolig prick, säger Tre Kronors lagkapten Oliver Ekman-Larsson, som gör sitt sjätte VM.

Weiderstål har varit med och vunnit åtta VM-guld och två OS-guld. Han fyllde 65 år i januari och har själv valt att säga upp sig. Nu går han in i sista veckan med gänget när VM ska avgöras.

"Vad har jag gjort?"

Han erkänner att det känns vemodigt.

- Tänker jag på det så vet jag att jag mår dåligt, men var sak har sin tid. Det har varit en ynnest att göra det här i 35 år, ja egentligen är det 39 år för jag började 1980 med juniorlandslaget. Men det är klart att man kan vakna upp och tänka ”vad fan har jag gjort som har sagt upp mig från världens bästa jobb”, säger han.

Han kommer dock inte att dra sig tillbaka helt. Han ska vara med när NHL-spelarna i augusti tränar i Segeltorp utanför Stockholm – träningar som förbundet arrangerar – och han ska hjälpa till att fasa in sin vän Anders ”Spindeln” Kellerstam som tar över hans jobb.

- Det blir en utfasning på ett annat sätt i stället för att bara lämna in nyckeln och telefonen när jag kommer hem. Jag vill fortsätta vara en del av hockeyfamiljen och finnas till hands om jag behövs.

Egen klack

”Pudding” har blivit något av en kultfigur i hockeykretsar. Under en av matcherna i VM i Bratislava hade han sin egen hejarklack och efter Schweizmatchen i lördags hyllades han av det Internationella ishockeyförbundet. Hans långa karriär är unik även sett till andra landslag.

Det svenska förbundet väntar med avtackningen till efter VM.

”Pudding” vill inte sätta någon av de tio titlar – kanske slutar den här veckan med en elfte – han upplevt före den andra.

- Alla lag som har tagit VM-guld har ju varit jäkligt bra. Alla gånger ”Foppa” och ”Sudden” kom hem så lyfte de laget varje gång. Men alla lag har varit bra, bra stämning och bra killar.