Diego Costa, Spanien. VM-facit hittills: 2 matcher, 0 mål. Arkivbild.
Diego Costa, Spanien. VM-facit hittills: 2 matcher, 0 mål. Arkivbild.

Vem vinner skytteligan – tio heta kandidater

Vi vill ha mål, mål, mål, som Markoolio brukade sjunga. Men vilken spelare i årets VM kommer att vinna skytteligan? Här är tio kandidater.

ANNONS
|

Diego Costa, Spanien. VM-facit hittills: 2 matcher, 0 mål.

Diego Costa har en förmåga att hamna i händelsernas centrum även om han inte gör mål. Stor, stark och jobbig att möta, med en exemplarisk förmåga att få motståndare ur balans. Den Brasilienfödde 29-åringen snittar ungefär ett mål varannan match och om Spanien går långt kan han stånga sig till en avgörande roll.

Antoine Griezmann, Frankrike. 5 matcher, 0 mål.

Atlético Madrid-anfallaren Antoine Griezmann har haft en turbulent avslutning på klubbsäsongen. Fansen visslade stundtals ut den 27-årige anfallaren som ryktas vara på väg till toppkonkurrenten Barcelona. Griezmann väntas precis som i det senaste stora mästerskapet, EM 2016, bli Frankrikes fasta inslag i anfallslinjen. För två år sedan resulterade det i skytteligavinst med sex fullträffar och final för laget.

ANNONS

Gabriel Jesus, Brasilien. Gör sitt första VM.

Allas ögon lär riktas mot superstjärnan Neymar, något som kan gynna Gabriel Jesus. Den 21-årige anfallaren har under säsongen konkurrerat ut Sergio Agüero som förstavalet på anfallspositionen i klubblaget Manchester City. I landslaget är det fortfarande oklart om han kommer att starta som "nummer nio" eller om den rollen tillfaller Neymar eller möjligtvis Liverpools Roberto Firmino. Senast en brasilian vann skytteligan var 2002 genom Ronaldo.

Cristiano Ronaldo, Portugal. 13 matcher, 3 mål.

Inget snack om skytteligavinnare utan att nämna Portugals store son. Cristiano Ronaldo har återigen haft en säsong där han snittat mer än ett mål per match i klubblaget Real Madrid. Skulle Europamästaren Portugal gå till semifinal innebär den typen av logik att Ronaldo gör minst sex mål, vilket har inneburit skytteligavinst i nio av de tio senaste VM-turneringarna.

Lionel Messi, Argentina. 15 matcher, 5 mål.

Världens bäste spelare genom tiderna (?) har länge haft ett landslagsok hängande över sina axlar. Visst, Leo Messi gör mål i parti och minut för Barcelona, men när han drar på sig den vitblårandiga landslagsdressen låser det sig – det brukar i alla fall vara kärnan i kritiken. 30-åringen har inte lett sitt land till någon VM-titel ännu, och lär ha max två försök till på sig, sett till åldern.

ANNONS

Thomas Müller, Tyskland. 13 matcher, 10 mål.

Thomas Müller, 28, har redan hunnit med två VM-turneringar och gjort totalt tio mål på de båda resorna som resulterat i brons respektive guld. Müllers relativt låga ålder gör honom också till en stark kandidat att klättra upp som tidernas främste VM-målskytt, en titel som just nu innehas av forne landslagskollegan Miroslav Klose på 16 mål.

Robert Lewandowski, Polen. Gör sitt första VM.

Bayern München-anfallaren Robert Lewandowski har varit en av fotbollsvärldens pålitligaste målskyttar de senaste säsongerna. I kvalet till mästerskapet i Ryssland gjorde 29-åringen 16 mål, nytt europeiskt rekord. Polen gör sitt första VM sedan 2006 och senast landet lyckades ta sig vidare från gruppspelet var 1986. Om det ska bli en repris i Ryssland lär Lewandowski behöva fortsätta ösa in mål.

Mohamed Salah, Egypten. Gör sitt första VM.

Hela Egyptens älskling Mohamed Salah har öst in mål i klubblaget Liverpool under säsongen. Men klarar han att spela VM efter axelskadan han ådrog sig i en närkamp med Sergio Ramos i Champions League-finalen? Den vindsnabbe ytteranfallaren fyller 26 år 15 juni, samma dag som landslaget spelar öppningsmatch i VM mot Uruguay. Salah såg själv till att Egypten tog sig till mästerskapet, för första gången sedan 1990, genom att sätta en straff på övertid mot Kongo i kvalet.

ANNONS

Luis Suárez, Uruguay. 8 matcher, 5 mål.

Luis Suárez tassar ständigt på gränsen av vad som är tillåtet. I sina två VM-turneringar hittills har han lyckats rädda en boll med händerna på mållinjen mot Ghana (2010) och bita Giorgio Chiellini i axeln (2014). När han inte spenderar tid i skamvrån är 31-åringen en av världens bästa anfallare och bildar tillsammans med landslagskollegan Edinson Cavani ett av VM:s mest kompletta anfallspar.

Harry Kane, England. Gör sitt första VM.

Harry Kane är listans outsider på fler än ett sätt. 24-åringen gör inte bara sitt första VM, han gör det med ett skadefyllt avslut på klubblagssäsongen. Kane såg länge ut att bli skytteligavinnare i Premier League men fick se sig omsprungen av Mohamed Salah.

TT

Fakta: Fem senaste skyttekungarna i VM

2014: James Rodríguez, Colombia, 6 mål.

2010: Thomas Müller, Tyskland, 5 mål.

2006: Miroslav Klose, Tyskland, 5 mål.

2002: Ronaldo, Brasilien, 8 mål.

1998: Davor Suker, Kroatien, 6 mål.

ANNONS