Växjös målvakt Emil Larmi gör en monsterräddning på ett skott från Skellefteås Albin Sundsvik (29) i öppet läge. Växjö vann även den andra finalen och är halvvägs till SM-guld.
Växjös målvakt Emil Larmi gör en monsterräddning på ett skott från Skellefteås Albin Sundsvik (29) i öppet läge. Växjö vann även den andra finalen och är halvvägs till SM-guld. Bild: Erland Segerstedt/TT

Växjös guldgrepp: "Måste göra rätt saker"

Växjö har kopplat ett kraftigt grepp i finalserien mot Skellefteå. Smålandslaget vann även den andra drabbningen lagen emellan med 1–0 på bortais och leder nu med 2–0 i matcher.
– Det betyder ingenting i fortsättningen. Varje match är ny och vi måste göra rätt saker om vi ska kunna vinna det här, säger Växjös målvakt Emil Larmi, som räddade allt som Skellefteå skickade mot honom den här kvällen.

ANNONS
|

Hemmalaget vann skotten med 26–11 men det spelade ingen roll.

Växjös seger togs med hjälp av tät defensiv, en storspelande Larmi i målet och efter matchens enda mål som kom på kontring genom Dave Sexton mitt i den första perioden.

Växjö är ett av få lag som lyckas tämja Skellefteås starka offensiv. Nu visade Smålandslaget direkt från start hur man effektivt kan stänga ner Skellefteås anfallsspel.

"Målvakten överraskad"

I egen zon var det Smålandslaget som kontrollerade händelserna och i en snabb kontring efter 12.55 kunde Dan Sexton med ett rappt skott i hemmamålvakten Linus Söderströms högra kryss ge Växjö ledningen.

– Jag kunde ha passat Hugo (Gustafsson) men såg att de täckte honom, så jag sköt. Tror nog att målvakten blev lite överraskad att jag inte passade, säger Sexton, som inte heller ville dra några stora växlar på att man nu har vunnit två raka matcher i inledningen av finalserien.

ANNONS

– Den här starten var precis vad vi ville ha men vi kan höja oss. Det kommer dom att göra och det måste vi vara beredda på. Efter målet skapade vi inte så mycket, 1–0 är ingen säker ledning och vi måste försöka skapa mer framåt i det läget, säger segerskytten.

Full kontroll

Växjös kontroll på spelet fortsatte även i mittperioden och Skellefteå hade stora problem att ta sig in i anfallszonen med pucken under kontroll. Oftast hamnade man ute i hörnen, men en och annan gång lyckades hemmalaget ta sig in framför Växjömålet och skapa lite oreda. Mer än så blev det inte.

– Vi behöver dyrka upp Växjös defensiv bättre än vi gjorde i dag, utmana lite mer. De är jätteduktiga men jag tror man måste slå sin gubbe. Spela gammalt hederligt give-and-go, säger Skellefteås tränare Robert Ohlsson, som ändå inte gett upp hoppet om att kunna vända finalserien trots två inledande förluster:

– Nej, där var vi ju i förra serien också och lyckades vända till seger. Det gäller att hålla huvudet högt och börja vinna nu.

Spelmässigt kunde ett desperat Skellefteå krypa lite närmare i den tredje perioden och på slutet osade det hemmamål. Men något mål blev det inte. Emil Larmi och Växjö höll stånd och imponerade den här gången mera än man gjorde i final ett.

ANNONS

En enda sak återstår för laget att vässa inför resten av finalserien. Spelet i numerärt överläge fungerar inte alls. Två gånger fick man chansen att spela powerplay utan att kunna sätta pucken i nät. Inte en enda gång på 19 försök har man hittat rätt i numerärt överläge mot Skellefteå den här säsongen.

Men när resten av spelet fungerar i det närmaste hundraprocentigt ser Le Mat-bucklan ut att ändå så småningom kunna landa i Småland på nytt.

Fakta: Så fortsätter finalserien

Torsdag 20 april: Match tre i Växjö.

Lördag 22 april: Match fyra i Skellefteå.

Måndag 24 april: Match fem i Växjö. (Eventuellt)

Torsdag 27 april: Match sex i Skellefteå. (Eventuellt)

Lördag 29 april: Match sju i Växjö. (Eventuellt)

ANNONS