Daniel Ståhl. Arkivbild.
Daniel Ståhl. Arkivbild.

Världsårsbästa när Ståhl tog SM-guld igen

Daniel Ståhl fick visserligen nöja sig med ett silver på EM i år och VM förra året. Men en sak är han bäst på: För tredje året i rad har han världsårsbästa i diskus.

ANNONS
|

Publiken på friidrotts-SM på Ekängens IP i Eskilstuna fick uppleva en riktig höjdpunkt på söndagen. I sitt femte kast slog EM-tvåan Daniel Ståhl till med 69,72, en förbättring av det egna mästerskapsrekordet med exakt en meter och av jamaikanen Fedrick Dacres världsårsbästa med fem centimeter.

- Jättekul. Efter ett säkerhetskast i första så kunde jag släppa loss och bara ha skoj vilket jag haft hela helgen här på SM, sade en strålande glad Ståhl.

ANNONS

Ståhls 64,91 i första var klart längre än silvermedaljören Simon Petterssons 63,37 och trean Axel Härstedts 61,34.

Alla tre gångerna har Ståhls världsårsbästa kommit i Sverige. Dels på SM i Sollentuna 2016, dels på Sollentuna GP 2017 då han satte svenskt rekord med ett kast på 71,29.

- Men 2016 var det ett annat läge. Då ville jag kasta långt efter att ha gjort ett dåligt OS. Nu ville jag ta guld och fixa lagpoäng till Spårvägen och ha kul.

- Då var jag jättenöjd om jag kastade 67 meter. Det gör jag ofta nu.

Imponerad tränare

- Fantastiskt. Världsårsbästa för tredje året i rad, sade tränare Vésteinn Hafsteinsson som tyckte Ståhl fick till tekniken riktigt bra i femte kastet.

ANNONS

- Vi har jobbat på vissa saker och nu fick han till det i kastet.

TT: Vilka saker är det?

- Han måste trycka på igenom ringen hela vägen i kastet vilket inte är lätt när du är stor och stark.

Men trots det fina kastet så finns det mer att förbättra för Ståhl.

- Jag ligger kanske på 70 procent. Jag är fortfarande underutvecklad när det gäller tekniken, sade Ståhl som fyller 26 år på måndag.

- Jag har tre-fyra år på mig att utvecklas och nå mitt max. Statistik visar att man kan bygga styrka upp till 29-30 och då når ditt max. Men sen kan du fortsätta hålla dig i toppen till runt 35.

ANNONS

TT: Men då på rutin och teknik?

- Det stämmer.

SM-guld även kula

SM-guldet var Ståhls fjärde i diskus, det tredje raka. Det var även Spårvägenkastarens sjunde SM-guld totalt. Precis som 2016 dubblerade han med guld i kula också och dessutom har han ytterligare ett kulguld från 2015.

- Jag har bara gjort tre kulpass i år. Men jag har styrkan och är säker på längder runt 18 och en halv meter, sade Ståhl som på lördagen tog guldet i kula med en stöt på 18,78.

Härnäst väntar Diamond League-finalen på fredag i Bryssel. Och dagen efter Finnkampen i Tammerfors där de svenska diskuskastarna är ute efter att för sjätte året i rad ta hem en trippel. Något som inte verkar omöjligt efter söndagens fina tävling i Eskilstuna.

TT

ANNONS