Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elin Rubensson, som satte 5–1 från elva meter i gruppspelsmatchen mot Thailand, har inga problem med ett eventuellt VAR-granskat straffavgörande mot Kanada.

VAR kan ge lång rysare: "Rätt ska vara rätt"

I årets fotbolls-VM granskas även målvakterna vid straffar med videodomarsystemet VAR. Något som de blågula spelarna är nöjda med.

Närmare midnatt blev Norge klart för kvartsfinal i fotbolls-VM i Frankrike efter en kort straffläggning mot Australien i Nice. Men ett straffavgörande kan också bli en långdragen historia.

Om målvakterna, vid räddning, inte har minst ena foten på mållinjen när straffen slås granskas situationen i efterhand av det assisterande videodomarsystemet VAR. Något som kan ge en extra lång straffläggningsrysare då straffar kan behöva skjutas om.

- Jag tycker det är bra att de (domarna) uppmärksammar det, rätt ska vara rätt. Det är många målvakter som går väldigt tidigt, och de kan de inte göra nu, säger Elin Rubensson, målskytt på straff i 5–1-segern mot Thailand.

Regeländring

VAR-granskade straffar var en snackis under VM-gruppspelet då två straffar fick slås om sedan målvakter lämnat mållinjen för tidigt – och fick matchavgörande betydelse. Dels i Frankrikes 1–0-seger mot Nigeria, när Chiamaka Nnadozie tjuvade, och dels i 3–3-mötet mellan Skottland och Argentina då Lee Alexander gick för tidigt.

Den svenska landslagstruppen har pratat om händelserna som engagerat många åskådare – och även gett en regeländring. Efter mötet mellan Skottland och Argentina tog Internationella fotbollsförbundet Fifa bort regeln om att målvakterna även får gult kort efter att ha rört sig för tidigt.

"Lite snack"

- Jag är inte målvakt så har inte tänkt så mycket på det. Men det är ändå bra att vi har VAR, då kan man ändå se exakt. Jag tycker att det var bra att de ändrade regeln med korten till straffläggningarna (i slutspelet), säger Hanna Glas.

På måndagskvällen spelar Sverige åttondelsfinal mot Kanada på Parc des Princes. Lagen möttes senast i Algarve Cup. Då vann Kanada med 6–5 efter straffläggning. Blir det ett nytt avgörande från elva meter kan det alltså ta desto längre tid att få fram ett ytterligare VM-kvartsfinallag.

TT: Hur mycket pratar ni om en eventuell straffläggning?

- Det har kommit upp lite på tal i och med att det varit en del nu med VAR. Och i och med att de ändrade reglerna också. Det har varit lite snack, men det är ingenting vi har pratat mer om än matchen i sig, säger Glas.

Missade sist

Tillsammans med anfallaren Mimmi Larsson var högerbacken den som missade Sveriges straffar i förlusten mot nordamerikanskorna i Portugal i mars.

- Det blir nog lite straffar på träningen i morgon (läs söndag). Jag brukar bestämma mig innan för var jag ska slå mina straffar, säger Hanna Glas.

Varken hon eller Elin Rubensson, två potentiella straffläggningsskyttar, tror att en lång VAR-granskningsfylld straffläggning påverkar spelarna nämnvärt.

- Nej, det är ingenting jag tänkt på. De (domarna) kommer säkert att hitta ett bra sätt att jobba med det. Det är inget jag är orolig för, säger Glas.

- Jag tror inte att det är något som kommer påverka, säger Rubensson.