Georginio Wijnaldum kramas om av vännen Moussa Sissoko i en match för Newcastle. Nu möts de i Champions League-finalen. Arkivbild.
Georginio Wijnaldum kramas om av vännen Moussa Sissoko i en match för Newcastle. Nu möts de i Champions League-finalen. Arkivbild.

Vännerna drabbar samman i CL-finalen

Under tiden i Newcastle blev de goda vänner. Nu ställs Georginio Wijnaldum och Moussa Sissoko mot varandra i Champions League-finalen. Det här är historien om Liverpoolstjärnan som inte gillade fotboll – och Tottenhamkämpens jakt på en dröm.

ANNONS
|

I juli 2015 satte Georginio Wijnaldum sin namnteckning på ett fyraårskontrakt med Newcastle. Att nederländaren då i flera år hade imponerat hemma i Eredivisie spelade mindre roll – han var likväl nervös inför sitt första träningspass med den engelska storklubben.

Men, tänkte Wijnaldum, det här ska nog gå bra. I laget fanns ju en massa landsmän som skulle kunna ta hand om honom. Visa klubben och staden, och se till så att han blev hemmastadd.

Och hjälp fick Wijnaldum. Men inte av de nederländska spelarna.

I stället var det en fransman som tog Georginio Wijnaldum under sina vingar:

ANNONS

Moussa Sissoko.

- När jag kom till Newcastle var det han som tog med mig ut på middagar. Ingen av nederländarna, säger Wijnaldum på en presskonferens.

- Sedan dess har vi varit vänner.

På lördag kommer duon få lägga vänskapen åt sidan för en stund.

Prata efter matchen

Då drabbar de samman i Champions League-finalen. Wijnaldum iklädd Liverpools röda tröja, Sissoko i Tottenhams vita dress. För efter mardrömssäsongen med Newcastle 2015–2016, då den notoriskt underpresterande jätten åkte ur Premier League, flyttade Wijnaldum och Sissoko vidare till olika destinationer.

- Även efter att vi hamnade i olika klubbar har vi hållit kontakten. I finalen kommer vi inte vara vänner, men efter slutsignalen kommer vi att prata med varandra igen, säger Wijnaldum.

ANNONS

Ville bli akrobat

Liverpool har tagit sig till finalen via en närmast osannolik semifinalvändning mot självaste Barcelona, där 0–3 från det första mötet blev till 4–0 hemma på Anfield i returen. Georginio Wijnaldum gjorde två av målen och blev stor hjälte.

Men att han skulle vara namnet på Liverpoolsupportrars läppar var långt ifrån självklart.

För som ung pojke var Wijnaldum inte särskilt intresserad av fotboll.

- Jag tittade inte på fotboll på tv, och jag kände inte till spelarna i storklubbarna, har han berättat.

När de andra barnen på gården i Rotterdam, där Wijnaldum växte upp, kickade boll ägnade han sig i stället åt volter. Wijnaldum ville bli akrobat – och hade det inte varit för hans mormor, som uppfostrade honom, hade han kanske lyckats.

- Det var när mormor sade att det var för farligt med gymnastik som jag började med fotboll.

ANNONS

Wijnaldum hängde med sin kusin till Sparta Rotterdam – och där tog allt fart. Han visade talang och resan mot toppen har sedan dess gått rakt uppåt, och själv har Wijnaldum mest bara försökt hänga med.

- Nu när jag är äldre har jag lärt mig älska fotboll, det kommer jag nog fortsätta göra.

Bättre liv av fotbollen

Wijnaldum trånade inte efter stora klubbar och titlar som barn, men det gjorde sannerligen Moussa Sissoko.

Han växte upp i Parisförorten Le Blanc-Mesnil och redan som sexåring tog han plats i den ansedda Espérance Aulnay-akademin. Att han var en talang utöver det vanliga stod tidigt klart.

- Jag förstod att fotbollen skulle kunna ge mig ett bättre liv, säger Sissoko till La Depeche.

14 år gammal flyttade Sissoko från tryggheten i Paris till Toulouse FC för att jaga drömmen vidare. Fyra år senare debuterade han för klubbens A-lag och efter ytterligare fem säsonger som en av hörnstenarna på mittfältet gick flyttlasset vidare till England.

ANNONS

I Newcastle utvecklade inte bara Sissoko en vänskap med Wijnaldum – på planen växte han till en Patrick Vieira-kopia och till slut kunde Tottenham inte motstå att lägga upp cirka 387 miljoner kronor för att kunna värva honom.

Hos Londonlaget har Sissoko i år varit fältherren som i skymundan av de allra största stjärnorna lett laget hela vägen till Champions League-final – där mittfältskampen mycket väl kan bli avgörande. Och mitt i stormens öga står alltså de gamla kompisarna.

- Moussa är verkligen en speciell vän, säger Wijnaldum.

TT

Fakta: Georginio Wijnaldum

Född: 11 november 1990 i Rotterdam (28 år).

Position: Mittfältare.

Klubb: Liverpool.

Tidigare klubbar: Sparta Rotterdam, Feyenoord, PSV, Newcastle.

Landskamper: 54 (för Nederländerna). Elva mål.

Fakta: Moussa Sissoko

Född: 16 augusti 1989 i Le Blanc-Mesnil (29 år).

Position: Mittfältare.

Klubb: Tottenham.

Tidigare klubbar: Espérance Aulnay, Red Star, Espérance Aulnay, Toulouse, Newcastle.

Landskamper: 55 (för Frankrike). Två mål.

ANNONS