V75 kan köras utan publik – så slår corona-stoppet lokalt

Det kan bli V75-tävlingar utan publik i Halmstad på lördag. Det är en konsekvens av regeringens beslut att stoppa sammankomster med fler än 500 personer på grund av coronaviruset. Men många fler lokala evenemang kan påverkas.

ANNONS
|

Halmstadtravets V75-tävlingar i mars har under de senaste åren lockat strax över 2 000 åskådare.

Men på lördag kan det bli tomt på åskådarplatserna efter regeringens beslut att stoppa sammankomster med fler än 500 personer av smitskyddskäl.

Några klara svar från travsporten finns dock inte ännu.

– Det kommer att komma ett besked från centralförbundet, Svensk travsport, någon gång under morgondagen (torsdag), förmodligen runt lunchtid. Deras rekommendationer eller beslut följer vi ju naturligtvis, säger Halmstadtravets vd Jan-Olof Molin.

Har du fått några indikationer på vartåt det lutar?

– Nej, jag vet inte vad som händer. Men skulle jag ge mig på en gissning så känner jag inte att just tävlingarna är hotade utan det är publiken kopplat till folksamlingar över 500 personer som är på bordet.

ANNONS

Kan bli komprimerad gala

Lördagen den 28 mars är det MMA-gala i Halmstad arena med UFC-storstjärnan Alexander "The Mauler" Gustafsson som dragplåster.

En av arrangörerna, David Jacobsson på Wolf Fight Promotion, har tidigare sagt i HP att man siktar på 2 000 besökare och en fullsatt A1-hall i arenan.

Hur det går med evenemanget nu är oklart.

– Vi fick reda på det här precis. Men det lär påverka på ett eller annat sätt, absolut. Det kommer inte att bli så mycket publik som vi har räknat med oavsett med tanke på situationen, säger David Jacobsson.

Hur många biljetter har ni sålt?

– Det vågar jag inte säga. Jag har inte siffrorna själv utan det är mina samarbetspartners som har dem.

Är det aktuellt att köra galan utan publik?

– Ja, ett alternativ om vi tvingas är att köra med en liten publik. Men vi har inte hunnit ta något beslut för detta är väldigt nytt, svarar David Jacobsson.

Avvaktar besked

I ishockeyn är det framför allt landskampen mellan Sverige och Danmark i Halmstad arena den 18 april som kan drabbas.

– Det är ishockeyförbundet som tar beslut gällande landskampen men jag har inte hört något ännu, säger Halmstad Hammers ordförande Hans Erik Backman och fortsätter:

ANNONS

– Vi kommer självklart att följa de beslut som fattas och sedan får vi se hur vi ska hantera dem när de kommer.

Hammers har självklart, som arrangörsklubb, räknat med en ekonomisk inkomst i och med landskampen.

– Det är klart att vi har. Men vi får titta på avtalen och vänta till det hänt något och sedan se hur vi ska agera, säger Backman.

”Får inte blir för rädda”

Mårten Johansson, ordförande i Hylte/Halmstad, inväntar besked från volleybollförbundet inför helgens kvartsfinaler. Herrarna spelar på hemmaplan mot Falkenberg medan damerna inleder på bortaplan mot Örebro.

– Jag tror att RF (Riksidrottsförbundet) först säger sitt och sedan kommer förbunden att säga sitt. Just nu gäller det att i första hand försöka uppdatera sig om vad som händer för det som sägs i dag kan vara något helt annat på fredag eftermiddag, säger han.

– Jag kommer att ta upp detta på träningen med spelarna och vi kommer att diskutera igenom detta. Sedan får vi se var vi landar men vi får samtidigt inte bli för rädda.

Drott slipper flytta?

Drotts handbollsdamer möter Kärra hemma på lördag i en rafflande slutomgång i allsvenskan, där Drott är ett av fem lag som slåss om att undvika kval och nedflyttning.

Planen var att matchen skulle spelas i arenans C-hall, bordtennishallen, eftersom A-hallen är upptagen av en konsert med Danny Saucedo. Men ställs konserten – som uppges vara näst intill slutsåld – in räknar Drott med att återvända till sin ordinarie hemmaplan.

ANNONS

– Då behöver vi inte flytta alla grejor utan då spelar vi så klart i vår egen arena. Vi lär inte få fler än 500 (åskådare) ändå så vi spelar som vanligt, säger Drotts ordförande Björn Kullenberg.

Däremot finns inget besked om herrlagets lika viktiga bortamatch mot Ankaret i division 1 på lördag.

Stoppar utlandsresor

Halmstad Bordtennisklubb berörs inte av beslutet att begränsa allmänna sammankomster till 500 personer.

– Vi har inte så stora sammankomster, vårt åskådarantal ligger runt 200, säger ordföranden Lars-Eric Andersson och fortsätter:

– Vi har inga andra restriktioner än att våra spelare inte ska åka utomlands till drabbade områden.

Skulle ytterligare beslut kring idrottsevenemang tar kommer klubben att ta ställning till det då.

– Vårt slutspel drar inte igång än och kommer det andra restriktioner så hinner vi själva att fatta beslut om hur vi ska agera, säger Andersson.

Skytte-SM inte i fara

I helgen avgörs skytte-SM i luftgevär och viltmål vid Gullbrannagården i Halmstad. Men någon fara med mästerskapet finns inte.

– Vi har fått i uppgift av svenska skyttesportförbundet att genomföra tävlingen, meddelar tävlingsansvarige Michael Normann.

– Det kommer mellan 350-380 personer och vi har tagit höjd för att hålla isär skyttar, tränare och publik.

Skytte-SM står inte och faller med åskådarna.

ANNONS

– Vi behöver inte ha en publik idrott utan man kan följa skytte på avstånd. Vi förhåller oss till det som regeringen och Folkhälsomyndigheten beslutat och skulle det behövas genomför vi tävlingen utan publik på plats, säger Normann.

LÄS MER:Haglund ser hellre sen seriestart än tomma läktare

LÄS MER:Regeringen stoppar publik från arenorna

LÄS MER:Göteborgsvarvet kan bli uppskjutet

ANNONS