Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Spring i benen. Det flockades av vårrusiga orienterare, unga som äldre, på Hallandspremiären. För Anders Carlsson (längst ner till vänster) och Lena Larsson (bredvid) blev tävlingen en framgång.

Vårrus och orienteringsfest på Hallandspremiären

Sol och vårkänslor – då kom löpare så in i Norden till Hallandspremiären. Norskan Kristine Berglia vann damklassen och hennes käraste, Halmstadbon Anders Carlsson, kom fyra i H21.

– Jag gör ett ganska bra lopp egentligen. Men det märktes att det var tävlingspremiär för jag var knappt trött när jag kom i mål, men ändå kunde jag inte springa snabbare, berättar Anders Carlsson.

Carlsson springer för IFK Lidingö men är uppväxt i Hyltebruk och tävlade för Halmstad OK innan han flyttade till Stockholm för att studera. Sedan två år tillbaka är han åter i Halmstad, men inte i HOK.

– Nej, jag fortsätter tävla för Lidingö så länge jag platsar i stafettlaget, säger Carlsson som har SM-medaljer från både juniortiden och som senior i stafett. 

I skogarna kring Kårarp utanför Skogaby hamnade Carlsson utanför ”pallen” i H21:s långdistans, men var mer än nöjd. Vann gjorde VM-guldmedaljören (stafett) från 2014, Fredrik Bakkman.

– Att bara vara drygt fem och en halv minut efter ”Freddan” är bättre än vad jag trodde, säger Carlsson som avverkade de 9 870 meterna på 1.03.05.

Än bättre gick det för Carlssons respektive, Kristine Berglia. Norskan, som tävlar för Göteborg-Majorna OK, sprang hem D21-klassen (7 620 meter) med tiden 1.00.52 vilket var en och en halv minut bättre än klubbkompisen tillika vinnaren av lördagens medeldistans, Agnes Leo.

Halmstad OK:s Malin Settergren kom på 20:e plats i damklassen och Björn Karlsson 22:a  på herrsidan.

En annan som hade en bra helg var orienteringsförbundets ordförande Lena Larsson. Efter andraplatsen på Kattegattnatt slog Sala-löperskan, som i år gått upp i D60-klassen, till med seger både på medel- och långdistans.

– Med en kontroll tänkte jag att det är helt otroligt hur bra det har gått, utbrister Larsson som gjorde premiär i Hallandspremiären.

Larsson är förbundets andra kvinnliga ordförande efter Kerstin Carlsson (1996-2000) från Åled och hon ser ljust på sportens framtid. 

– Vi har otroliga framgångar just nu, det är uppåtgående kurvor överallt. 

Vad beror det på? 

– Vi har försökt vara väldigt synliga, sen är det nog en Tove-effekt också (världsstjärnan Tove Alexandersson). Sen är vi i ute i naturen och det ligger i tiden, tror Larsson.

Det visade inte minst antalet deltagare på Hallandspremiären.

– Jag skulle gissa att vi har runt 1 200 deltagare vilket är fler än på väldigt länge. Vädret, i går (lördag) var det toppen, har nog gjort mycket, funderar tävlingsledare Roger Nilsson från Laholms IF OK som skickade en tacksamhetens hälsning till markägarna.

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!