Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Filip Cederqvists kyliga avslut banade vägen för Växjö mot Malmö.

Växjös 18-åring visade segervägen mot rivalen

Med några slutspelsbataljer de senaste åren i färskt minne har matcherna mellan Växjö och Malmö utvecklats till känslofyllda rivalmöten. 18-årige Filip Cederqvist behöll kylan och sköt målet som visade Växjö vägen till 3–1-segern.

- Skönt att få sätta den, jag grämde mig lite över att jag missade en bra chans i första perioden, säger Cederqvist till TT om 2–1-målet som blev matchavgörande.

Den här kvällen kom båda lagen till spel med en tydlig doft av den absoluta tabelltoppen och tre poäng toppade förstås bådas önskelistor i dessa jultider.

- Det var tufft och det gick snabbt där ute, säger Filip Cederqvist om intensiteten i matchen.

Cederqvist skriver under på att matcherna mellan Växjö och Malmö innehåller speciella känslor, från båda håll.

- De har några retstickor, men jag tycker att vi höll oss i skinnet i dag.

Fröbergs repris

Malmö var laget som mest frekvent värmde upp sin utvisningsbänk den här aftonen och lagets målvakt Cristopher Nihlstorp blev stundtals bombarderad av Växjöpuckar. I den andra perioden kom en repris från oktobermatchen, Linus Fröberg gjorde matchens första mål och Växjö var i ledning.

Men med bara sekunder kvar till andra pausvila replikerade Malmö då Axel Wemmenborn som gjorde sitt första mål för säsongen. Pucken gick in i mål via Malmöspelarens skridsko men efter videobedömning kom klartecknet från domarna. Växjös tränare var inte helt tillfreds med det resultatet, med tanke på sitt lags många målchanser.

- Jag önskar att vi hade avgjort matchen efter två perioder, säger Sam Hallam.

Filip Cederqvist fick läget mitt i slottet och presterade ett kyligt avslut som gav Växjö ledningen åter. Några minuter senare utökade Roman Horak till 3–1 och Växjö fick öppna julklappen som innehöll tre poäng i förskott.

Kort julfirande

Växjö har nu tangerat sitt tidigare klubbrekord i SHL när det gäller segrar i rad på hemmaplan.

- Nu har vi vunnit nio raka hemmamatcher, säger Cederqvist som inte är speciellt ledsen för att julfirandet hos nära och kära hemma i Skara blir kort då SHL drar i gång igen redan på annandagen.

- Jag är här för att spela ishockey, det är jättekul med matcher hela tiden.

Men innan tomten kommer ska Växjö resa till Gävle för match mot Brynäs, medan Malmö får snabb chans till revansch hemma mot serieledande Luleå.