Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Världsartisten från Böjeryds gård

Hylte-skytten Jesper Nyberg har laddat om mästerskapsbössan. För två veckor tog han fyra silver i stora VM-debuten. I helgen får han glänsa på hemmaplan i viltmåls-SM i Hylte.

– Jag kan nog ta medalj i vilken gren som helst, men jag har väl bäst chans i 50 meter-momenten. Emil (Martinsson, landslagskompis) kommer samtidigt också, så det är inte säkert att det räcker att göra sitt bästa, säger han.

22-årige Jesper Nyberg har landat både fysiskt och mentalt på familjens gård i Böjeryd utanför Hylte. Han sköt för två veckor sedan hem fyra viltmåls-VM-silver, varav ett individuellt i 50 meter oregelbundet, i tyska Suhl. Han tävlade både med och mot landslagskompisen och tidigare OS-deltagaren Emil Martinsson, som vann före honom, när Jesper knep sin individuella silverpeng.

– Det är som vanligt, höll jag på att säga. Om jag ska få stryk av någon är det i sådana fall av en svensk. Det känns ändå rätt okej. Han är väl ändå bäst i världen. Han har ju tävlat på OS och allt, skrattar han och fortsätter:

– Jag är i efterhand ganska nöjd med mästerskapet. Det är klart att det alltid kan gå bättre, men jag är ändå ganska nöjd nu när allt lagt sig.

Konstigt vore det annars. Jesper inledde nämligen sin lavinartade viltmålskarriär för bara sex år sedan. Sedan dess har det gått rejält framåt. Han började, som 16-åring, skjuta i pappa Pers skuggor på Hyltes skjutbana i Skärshult. Han fastnade snabbt för idrotten. Det dröjde bara två år innan han klev ur pappans skugga, spöade honom och började ta idrotten på allvar. Det blev mer träning och dags för en ny livsstil.

– Jag har hela tiden tränat väldigt mycket. Det är nog det enda som fungerar för att bli bra. Jag tränar nog för tillfället mest i hela Sverige. Det är jobb, mat, träna och sedan ta hand om hemmet, säger han och syftar på sitt jobb som grävmaskinist.

Han har alltid haft nära till skjutbanan. Den ligger nämligen i en lada på familjens gård, där han kan träna luftskytte över tio meter. Först använde han en skjutbana i papper för att ett par år senare byta till en elektronisk bana, där han med precision kan se var han skjuter och få rörelse i pricktavlan. Närhet i alla ära, men är det inte ensamt?

– Nej, det tycker jag inte. Det är skönt, då det bara är jag som kan påverka hur jag skjuter. Det är väl därför jag skjuter. Jag vet inte om det skulle vara så intressant annars.

När den elektroniska skjutbanan installerades 2014 hade han redan kommit in i svenska landslaget och tagit silver på VM i Granada, där han tävlade i juniorklassen och tog medalj i running target.

– Jag tycker att det var en skön känsla, men när jag tog min första seniormedalj i vintras på EM i Ungern, så kändes det ännu större. Det var en rätt skön känsla att ta första medaljen, men VM är alltid VM.

Jesper har, med senaste världsmästerskapet i tyska Suhl medräknat, tagit totalt sju internationella mästerskapsmedaljer, varav tre individuella. Han tar ändå lätt på framgångarna. Kanske dämpar, den fridfulla omgivningen omkring gården i Böjeryd, ekot kring hans internationella genombrott. Han känner inte sig som en världsstjärna.

– Nej, det kan jag väl inte påstå. Jag är inte ens bäst i Sverige ännu, skrattar han.

I helgen blir det annorlunda. Han får stiga ut ur ladan i Böjeryd och briljera som Hylte Sportskyttars stora affischnamn på hemma-SM på Skärshults skjutbana. Det innebär dock inte bara tävling i alla åtta möjliga tävlingsgrenar mellan fredag och söndag – även lite extra arrangemangsarbete.

– Det blir kul. Det är väl bara det att jag får göra lite grejer vid sidan av och hålla koll på att allting fungerar. Det är dock väldigt nära och gör att jag inte behöver åka någonstans, myser han lågmält.

Fler lokala sportnyheter hittar du här