Växjö och Filip Cederqvist (till vänster) besegrade Isac Brännströms HV71 i SHL-ishockeyn.

Växjö tillbaka på tronen efter dramatik

Tre segrar till Jönköping fick vara nog, tyckte man i Kronobergs län. Efter dramatik på hög nivå kunde Växjö vinna säsongens fjärde smålandsderby, 3–2, och som grädde på moset passerade man HV71 i jakten på kvartsfinalplats.

|

Kvartsfinal, play-in eller till och med missat slutspel – vitt skilda öden är ännu möjliga för många av lagen i den sällsynt jämna SHL-tabellen. Växjö och HV71 är två av lagen som dansar kring strecken och att det dessutom var fråga om seriens fjärde, och sista, smålandsderby sänkte inte förhandsförväntningarna på matchen.

Fullsatt på läktarna betydde stämning nära kokpunkten redan från första nedsläpp.

- Jättebra tryck på läktarna, att spela derbyn har man saknat, säger David Bernhardt, som i januari lämnade Djurgården och anslöt till Växjö.

"Fick ny energi"

Växjö jagade säsongens första derbyseger och en kvart in i matchen visade backen Arvid Lundberg vägen. David Bernhardt ville inte vara sämre än sin backkollega utan antecknade sig även han i målprotokollet.

- Jätteskönt att göra mål i en sådan här match, det var ju ett viktigt mål också, säger Bernhardt om sitt 2–0-mål.

Men HV71 gav inte upp. Mattias Tedenby var pricksäker i powerplay och reducerade före andra pausen.

Janne Pesonens 3-1-mål för Växjö, i powerplay knappt fyra minuter in i den tredje perioden, kändes i den stunden matchavgörande. Men så blev det inte. Anton Bengtsson stänkte dit en ny reduceringspuck och då hade HV71 knappt åtta minuter på sig att utjämna.

- Vi fick ny energi och skapade en del lägen, säger Mattias Tedenby.

Vill mötas igen

Men närmare än så kom inte gästerna från Jönköping. Segern betyder att Växjö gick upp på femte plats i en fortsatt jämn SHL-tabell. Om det ska bli fler heta möten lagen emellan den här säsongen så kommer det att ske i slutspelet, om lottningen så vill. Mattias Tedenby skulle inte ha något emot en sådan matchserie.

- Det vore jättekul, det tar vi gärna. Roliga hockeymatcher mellan två lag som båda vill anfalla, säger Tedenby.

David Bernhardt är nöjd med Växjös två senaste insatser, som båda slutat med seger.

- Vi har inte gjort någon dundersäsong så här långt, det finns mycket som vi behöver bli bättre på.

Växjös nästa match innebär även den en speciell afton för David Bernhardt.

- Jag har spelat för Djurgården i nästan hela mitt liv, självklart ser jag fram emot den matchen, säger han.