Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

VM-femma och personbästa. Patrik Kittel knyter näven efter GP-specialen på Well Done.

Utan medalj – men Well Done av Kittel

Patrik Kittel dansade fram med Well Done – och det var verkligen bra gjort. Bättre än någonsin tidigare. Men det räckte inte till VM-medalj. Fyra andra var ännu lite bättre i GP-specialen.

Man kan inte göra mer än det bästa man någonsin gjort. Kittel såg ut som en vinnare och uppträdde som en vinnare.

Med all rätt.

79,726 procent var personbästa i GP-specialen och ett sju år gammalt rekord raderades ut i Mill Spring. När Kittel sadlade av gjorde han det som ledare – men det absoluta toppskiktet hade ännu inte skrittat in i manegen.

En efter en puttade de ned Kittel.

Guld igen för Werth

Tyskan Isabell Werth bekräftade på nytt att hon är sportens drottning och vann ännu ett VM-guld, nu på Bella Rose. Amerikanskan Lara Graves hyllades av hemmapubliken som silvermedaljör och bronset tog brittiskan Charlotte Dujardin på nya stjärnhästen Mount St John Freestyle.

Dessutom klämde sig tysken Sönke Rothenberger in före Kittel.

Kittel tog EM-brons i Rotterdam 2011 men i OS- och VM-sammanhang har han tidigare inte varit i närheten av varken prestationen eller resultatet i Mill Spring.

- Jag är helt överväldigad. Det är inte ofta jag tappar orden, men i dag gör jag det. Jag är stum.

TT: Var sätter du inte den här prestationen i ett längre perspektiv?

- Jag kommer aldrig att glömma Scandics medalj i Rotterdam, men det här är självfallet en av de främsta prestationerna, men vad jag är mest glad över är min häst. Den är tio år gammal, gör sitt första mästerskap, går in med öronen fram och bara vill och vill, säger Kittel.

Tre svenskar i küren

Till küren får han sällskap av Therese Nilshagen och Juliette Ramel. Nilshagen fick 75,821 procent på Dante Weltino. Några missar här och där drog ned slutpoängen.

- Vi var båda lite trötta. Jag tror att det var koncentrationen som försvann. Det var otroligt varm därinne, säger Nilshagen.

- Det var ett mål att komma med till küren och vi får ladda om till den. Det känns roligt.

VM-debutanten Juliette Ramel går från klarhet till klarhet på Buriel. Deras 77,280 procent är personligt rekord.

Ramel höll sig kort i mötet med medierna. Hon behövde vila.

- Jag känner mig riktig yr. Jag har nog inte druckit tillräckligt och ska lägga mig ett tag. Men jag är jättenöjd med vår prestation.

Det ska hon vara.

- I de tre senaste tävlingarna har hon slagit sitt personbästa varje gång. Det är det inte många som gör, förbundskaptenen Bo Jenå.

Kan flyttas

Frågan är när küren avgörs. På grund av risken för kraftigt regn på söndag kan tävlingen komma att flyttas. Det spekuleras om såväl lördag som måndag. Flyttas dressyren till lördagen betyder det att många av ryttarna och deras hästar får tävla tre dagar i rad och går miste om en välbehövlig vilodag.

- Hästarna klarar det, men det är förstås inte bra om det blir så, säger Kittel.

Arrangörerna kämpar redan som det är. Distansritten fick avbrytas på grund av värmen. Halvfärdiga byggnader står här och där, jättelika sand- och grushögar vittnar om att anläggningen är långt från färdig. Kritiken har redan kommit från flera håll och kan kokas ned till den raka frågan "Varför arrangeras VM här?"