Viktor Arvidsson, till vänster, deppar efter Nashvilles avgörande förlust i Stanley Cup. Men det innebär desto gladare miner hos Tre Kronor som hoppas på förstärkningar.
Viktor Arvidsson, till vänster, deppar efter Nashvilles avgörande förlust i Stanley Cup. Men det innebär desto gladare miner hos Tre Kronor som hoppas på förstärkningar.

Uppgifter: Trion tackar ja till VM

Nashvilles uttåg ur Stanley Cup-slutspelet verkar betyda jackpot för Tre Kronor i ishockey-VM. Enligt hockeynews.se och SVT har vassa målskyttarna Filip Forsberg och Viktor Arvidsson, liksom backen Mattias Ekholm, tackat ja till VM-spel.

ANNONS
|

Fjolårets Stanley Cup-finalist åkte ut i den sjunde och avgörande kvartsfinalen hemma mot Winnipeg.

Grönborg har velat låta spelarna vara ifred och bearbeta förlusten innan lagledningen kontaktar dem. Samtidigt börjar det brinna i knutarna för VM-spel.

- Jag lider verkligen med dem, jag vet hur mycket de har investerat i det här och det är ett lag som hade kunnat gå långt. Så jag förstår att de är bittra. Samtidigt måste vi ta ett beslut i dag över vilka spelare vi ska kontakta.

ANNONS

Det steget ska nu ha tagits – med positiva besked. Samtliga i Nashvilletrion har tackat ja enligt hockeynews.se och SVT Sport.

En av dem, Mattias Ekholm, har också bekräftat uppgifterna.

- Jag tog beslutet nu att jag också kommer. Det känns kul med det starka lag de har, säger Mattias Ekholm till Expressen.

Centern Calle Järnkrok har dock sagt till Expressen att han är axelskadad och därför inte tillgänglig.

Detaljer återstår

Tre Kronor har platser öppna för en back och tre forwards. Skulle Nashvilletrion och Patric Hörnqvist, Pittsburgh, komma är det bingo för ishockeylandslaget och guldchansen ökar rejält.

Sverige har redan 16 NHL-spelare i VM-truppen och fyra till skulle innebära rekord. I fjol fanns 19 NHL-spelare i Tre Kronors guldlag.

Hörnqvist har redan förklarat sig villig att komma till VM, men några detaljer återstår att lösa. När han skulle kunna vara här är oklart. Sverige möter Slovakien (lördag), Schweiz (söndag) och Ryssland (tisdag) innan kvartsfinalerna spelas på torsdag.

- De (familjen Hörnqvist) måste invänta ett besked helt enkelt, först därefter kan vi gå framåt. De jobbar för fullt och vi försöker hjälpa från vår sida. Men klockan tickar ju också, säger Grönborg.

ANNONS

Hitta roller

Ytterligare ett forwardsalternativ är San Joses Marcus Sörensen, medan Melker Karlsson är skadad och har tackat nej.

Att få in fyra nya spelare så här pass sent i turneringen kan vara en utmaning också i och med att Tre Kronor kommit långt med det lag som redan finns på plats.

- De spelare vi diskuterar nu är sådana som har varit med förut och de känner grabbarna i laget, så det är inte så stora, revolutionerande saker. Men det är klart att vi diskuterar det också. Framför allt att hitta roller till spelarna eftersom vi har något riktigt bra här att bygga på. Samtidigt försöker man alltid förstärka det man kan, säger Grönborg.

Köpenhamn, TT:s utsände

Fakta: Tre Kronors NHL-spelare

Målvakt: Anders Nilsson (Vancouver).

Backar: Oliver Ekman Larsson (Arizona), Erik Gustafsson (Chicago), John Klingberg (Dallas), Adam Larsson (Edmonton), Hampus Lindholm (Anaheim).

Forwards: Lias Andersson (NYRangers), Mikael Backlund (Calgary), Jacob de la Rose (Montreal), Mattias Janmark (Dallas), Adrian Kempe (Los Angeles), Johan Larsson (Buffalo), Gustav Nyquist (Detroit), Magnus Pääjärvi (Ottawa), Rickard Rakell (Anaheim) och Mika Zinbanejad (NYRangers).

Fotnot: Målvakten Filip Gustavsson tillhör NHL-laget Ottawa, men spelade i Luleå i SHL den gångna säsongen.

ANNONS