Tingsrätten dömer ungdomsledaren till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst. Personerna på bilden har inget samband med den nu aktuella händelsen. Arkivbild.
Tingsrätten dömer ungdomsledaren till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst. Personerna på bilden har inget samband med den nu aktuella händelsen. Arkivbild. Bild: Anna Eriksson

Ungdomstränare fast för rattfylla – får fortsätta jobba med barn

Ungdomstränaren gick fram och tillbaka till bilen och drack vin under sitt arbete hos en lokal idrottsförening. På vägen hem togs tränaren av polisen och har nu dömts till villkorlig dom och samhällstjänst för grovt rattfylleri, men får fortsätta att arbeta med barn och ungdomar i klubben.

ANNONS
LocationHalland||

Ungdomstränaren, som verkar i en idrott där ansvariga ledare har ett särskilt säkerhetsansvar, erkänner gärningen enligt domen från tingsrätten.

I förhör säger tränaren att hen hamnat ”i en akut livskris” av familjeskäl och drack vinet under en period på uppskattningsvis två timmar. Tränaren satt inte i bilen hela tiden utan gick fram och tillbaka mellan arbetet och bilen.

Utandningsprovet visade en alkoholkoncentration på 0,61 milligram per liter. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 0,50 milligram.

Tingsrätten skriver i domen att brottsligheten ”är av sådan art” att påföljden bör bli en månads fängelse. Rätten anser emellertid samtidigt att det ”saknas särskild anledning att anta” att tränaren kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet. Domen blir därför i stället villkorlig dom och samhällstjänst i 50 timmar.

ANNONS

Ordföranden i den förening där tränaren verkar säger:

– Vi har inlett en process om detta. Säkerheten är ytterst viktig och vi låter inte den här ledaren göra någonting där vi tror att säkerheten skulle bli lidande. Men vi ser naturligtvis allvarligt på det som har hänt.

Jobbar ledaren vidare med barn- och ungdomsträningar?

– (Ledaren) har kvar samma roll och vi har samtal för att säkerställa att det här sköts på rätt sätt. Det finns ju en rättsdel i det hela också som går parallellt med (ledarens) yrkesliv, säger ordföranden.

ANNONS