Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Djurgårdens Axel Jonsson Fjällby gjorde två av lagets mål i lördagens kvartsfinalmatch borta mot Linköping.

Ungdomarna på väg att ta Djurgården till semi

Det brukar sägas att rutin är extra viktigt i ett slutspel. Men det struntar Axel Jonsson-Fjällby i. Med dubbla mål var 20-åringen en stor anledning till att Djurgården slog Linköping borta med 4–2. Nu är Djurgården bara en seger från SM-semifinal.

Linköping har meriterade och erfarna spelare som Derek Roy, Tony Mårtensson och Niklas Persson – mellan 35 och 39 år.

De skulle mer eller mindre kunna vara pappor åt Axel Jonsson-Fjällby, 20.

Att den sistnämnde gör sitt första riktiga slutspel verkar ändå inte riktigt spela någon roll.

Bristen på rutin stör inte det minsta. Han gör precis som vanligt. Det vill säga går in och kör i högsta hastighet.

- Ibland kanske det är bra att jag inte har så mycket erfarenhet. Då funderar man inte så mycket. Jag försöker spela exakt på samma sätt som jag brukar och det har ju gått bra så här långt, ler Axel.

Kvicka lirare

Under lördagen skickade han inte bara först upp det viktiga 1–0 stenhårt rätt upp i krysset efter 1,57 minuter – utan också definitivt avgörande 4–2 i öppen bur 16 sekunder före slutsignalen.

- Det fungerar väldigt bra för tillfället. Är ju vältajmat om man kan höja sig ytterligare lagom till slutspelet, säger han – och är därmed uppe i fyra mål och en assist på fyra kvartsfinalmatcher.

Tillsammans med kedjekompisarna Jonathan och Marcus Davidsson fortsatte han att röra runt ordentligt i östgötarnas försvar med sin snabbhet.

- Det känns som att Linköping passar oss ganska bra. De tillhör inte något av de snabbare lagen i SHL, utan är mer spelskickliga. När vi sätter upp farten får de ofta problem.

Därför drog LHC på sig flera utvisningar i den andra perioden – där backen Linus Hultström kunde smälla in både 2–0 och 3–1 i numerärt överläge.

Fart på målskyttet

Hultström svarade endast för fem mål på 44 matcher i SHL – och har i slutspelet levererat tre mål på fyra matcher när det gäller som mest.

- Kul att se ”Hultas” självförtroende och det är viktigt att han vågar skjuta. Målen har gett honom en riktig boost och det betyder mycket för oss att han kan hota, säger assisterande tränaren Mikael Håkanson.

Djurgårdens första vinst borta mot Linköping sedan oktober 2011 kunde inte ha kommit mycket lägligare för stockholmarna. Nu har de 3–1 i möten och chans att säkra en plats i semifinalen hemma på måndag.

- Det är klart att man kan säga att vi har tre matchbollar och att det ser bra ut. Men vi kan inte tänka på det, utan måste fokusera på varje enskild match som vi gjort innan, menar Linus Hultström.

LHC reducerade till 3–2 på slutet genom Andrew Gordon, men var aldrig nära kvittering innan Axel Jonsson-Fjällbys mål i öppen kasse.

Nu är Linköping piskat att vinna tre raka matcher för att säsongen inte ska ta slut.

- Vinner vi på Hovet sätter vi press på Djurgården igen. Då får vi förhoppningsvis tillbaka vår målvakt (Jonas ”Monstret” Gustavsson) som varit grymt bra innan han blev sjuk, säger tränaren Dan Tangnes.