GÖTEBORG 20180527
GÖTEBORG 20180527

Unga lagkaptenen: "Vi har stått tillsammans"

Med en enad grupp kan man komma långt – oavsett motgångar. Det har obesegrade Piteå visat i starten av årets damallsvenska.

ANNONS
|

I en serie som på senare år har handlat om en tvekamp mellan östgötar och skåningar är det i stället ett gäng norrbottningar som den här säsongen har satt tonen i toppen.

Med sex segrar på sex matcher är Piteå laget att se upp till.

- Det har ju varit helt över förväntan om man tänker ur andras synvinkel. Inom laget har vi hela tiden trott på vårt spel. Det har inte varit så att vi har tvekat på om vi kan vinna matcher, säger Ellen Löfqvist.

ANNONS

TT: Vad har varit nyckeln till framgången?

- Jag tror att mycket handlar om metodiken. Att vi har fortsatt att jobba på samma sätt. Vi har ett tydligt spelsätt och en spelidé som alla tror på. Trots att motståndarna vet vad vi ska göra har de ändå svårt för oss.

Positiv press

Den 20-åriga mittfältaren är en av spelarna som har klivit fram under en vår som utanför planen har varit turbulent. Det har skett flera tränarbyten av oförutsedda anledningar och en lagkapten har försvunnit, åtminstone från själva planen, då Josefin Johansson är gravid.

Kaptensbindeln har i stället suttit på Ellen Löfqvists arm.

- Det har varit roligt. Det är ett ansvar som spelare och jag har inte riktigt haft det tidigare, just med att ha en kaptensbindel.

- Det är klart att det är en press på ett sätt, men det har varit en bra press för min egen del. Allt handlar om balansen mellan förväntningar utifrån och förväntningar från mig själv. Som det ser ut nu tycker jag att jag har hanterat det bra. Jag har bara försökt att göra allt för laget.

ANNONS

"Stått enade"

Just det där laget tror Löfqvist är anledningen till att Piteå har fortsatt att inkassera trepoängare trots rotationen på tränarbänken.

- Det har varit mycket motgångar. Men vi har hanterat det på ett bra sätt och stått enade, säger Ellen Löfqvist.

- Det är viktigt i sådana lägen att alla spelare går i samma riktning. Det är något vi har varit tydliga med när vi har pratat kring allting. Hur vi faktiskt vill ha det och hur vi identifierar oss som lag. Speciellt när det är tuffa saker som händer.

Tufft motstånd

De kommande dagarna ställs Piteå inför sina på pappret största prov hittills: regerande mästaren Linköping borta på fredag och, efter uppehållet, Rosengård hemma den 16 juni.

- Det kommer att bli riktigt tufft, som alla andra matcher redan har varit. Det kommer att kräva en otrolig noggrannhet från vårt håll och att vi följer vår matchplan. Hårt jobb i nittio plus.

ANNONS

TT: Ni kör vidare på samma sätt oavsett motstånd?

- Vi har tränat på som vanligt. Men det får vi väl se. Det blir en överraskning om vi ändrar något eller inte.

TT

Fakta: Piteås segersvit i damallsvenskan

27 maj: 1–0 mot Göteborg (borta).

20 maj: 3–2 mot Hammarby (hemma).

6 maj: 1–0 mot Växjö (b).

29 april: 2–0 mot Djurgården (h).

22 april: 2–1 mot Eskilstuna (b).

15 april: 2–1 mot IFK Kalmar (h).

Fakta: Piteås tränarbyten

Piteå har haft smått osannolik otur när det gäller klubbens tränare det här året.

12 januari 2018: Ordinarie tränaren Stellan Carlsson tvingas till timeout på grund av sjukdom i familjen. Han finns fortfarande med nära klubben, och är på plats på alla matcher, men kan inte alltid närvara.

25 januari: Fredrik Söderholm från Assi i elitettan går in som ersättare med kontrakt fram till den 1 juni, bredvid assisterande tränaren Jonas Edholm.

13 mars: Piteå meddelar att Jonas Edholm har drabbats av en allvarlig sjukdom. Ny assisterande blir, åtminstone tillfälligt, lagkaptenen Josefin Johansson, som är gravid och inte tillgänglig för spel.

22 maj: Fredrik Söderholm säger att han inte kommer att kunna förlänga sitt kontrakt, även om Piteå vill ha honom kvar säsongen ut. Han känner inte att han kan kombinera tjänsten med sitt vanliga jobb, och Piteå har inte råd att heltidsanställa honom då man redan har Stellan Carlsson på en heltidstjänst.

- Det finns inget roligare än fotboll, men det är en ohållbar situation över tid. Jag orkar inte med det helt enkelt, säger Söderholm till Piteå-Tidningen.

ANNONS