Uncle Lasse stal showen i Sprintermästaren

Finalen i Sprintermästaren blev en fartfest och höjdpunkt och för andra året i rad fick Solvalla-tränaren Stefan Melander segern i loppet.

ANNONS
|

Nu fick Örjan Kihlström köra stallets nya stjärna Uncle Lasse som stal showen och på egen hand rusade undan i ledningen och vann på nya banrekordet 1.09,3/1609 meter.

Efter andraplatsen i försöket fanns en del tvivel runt hästen men Örjan Kihlström och Stefan Melander har en räv bakom varje öra. Med att sätta på ett helstängt huvudlag hittade man växeln som bäddade för succén.

Tempot från start imponerande även på Örjan som inte fick stopp på Uncle Lasse.

– Jag har nog aldrig kört så fort ett varv men jag trodde nog att han skulle orka att hålla hela vägen, skrattar Örjan.

ANNONS

In i sista kurvan förstod alla runt ovalen att Uncle Lasse skulle gå i land med den här nästan osannolika prestationen och det var en vägg av jubel som mötte ledarduon.

– Ja, det var nästan ruggigt, håller Örjan med om,

Tvåa i loppet blev Breidabliks Nubbe som effektivt kördes av Christoffer Eriksson. Björn Goop fick den otacksamma uppgiften utan rygg med Cruzado Dela Noche och Stefan Melanders andrahäst gav aldrig slaget förlorat som trea.

Hemmahoppet Poet Broline stod inte riktigt att känna igen och de vibrationerna fanns redan efter försöket där han blev tvåa.

I det andra försöket var Björn Goop ofin nog att besegra hemmahoppet Poet Broline som inte orkade hålla emot Cruzado Dela Noche sista 200 meterna. Tempot var lågt hos tätduon och det tackade inte minst Björn för.

– Jag ville inte bjuda in de som låg bakom och lite överraskande att jag kunde koppla greppet så enkelt, förklarar Björn.

Peter Untersteiner var förstås besviken efter Poet Brolines andraplats.

– Jag hade hoppats på bättre och vi får ladda om batterierna.

I spårlottningen blev det spår fyra för Poet Broline och Peter som också lyckades kvala in Flash Håleryd hamnade på spår tio.

Southwind Mozart låg länge sist i klungan men på upploppet flög han fram till den segern som Veijo Heiskanen hade räknat med innan försöksloppet. Segertiden blev strålande 1.09,5/1609 meter.

ANNONS

– Han gick så fort han kunde från start och visst var det långt fram innan upploppet men han sprang fort, ler Veijo.

Första försöket blev också en riktig höjdare. Allra bäst var Breidabliks Nubbe som utvändigt ledaren gick undan till seger på 1.10,6/1609 meter.

– Han lägger ingen kraft utvändigt ledaren och han var fin, stark och rejäl att köra, förklarar Christoffer Eriksson som i hästens tränare Conrad Lugauers frånvaro (avstängd), tog chansen på fullt allvar.

Trots ett långt tävlingsuppehåll var det inget snack om saken i comebacken. Veijo Heiskanens stjärnsto Some Summit pulvriserade motståndarna från ledningen och på upploppet möttes duon av publikens jubel. Sluttiden 1.12,1/2140 meter är också nytt banrekord.

– Hon har som gått snabbast 1,22 och nu gick det tio sekunder fortare. Hon har lätt för sig och är en fantastisk häst, myser Veijo.

Tävlingarna fick en rivstart med svenskt rekord för treåringar i kategorin hingstar/valacker. Lutfi Kolgjinus dyrgrip Rajesh Face dunkade fram i ledningen och landade på 1.13,2/2140 meter, en förbättring med fyra tiondelar.

– Inget dåligt tempo han satte upp och han fick bestämma själv, myser Lutfi.

Johan Untersteiner skrällvann för andra året i följd stayerloppet. Chosen One fick en perfekt resa och efter lucka i sista kurva fick Johan vittring på Reckless. Strax före mål klev Chosen One förbi till knapp seger.

ANNONS

Petri Salmela har en god känsla även som kusk och för tredje gången lyckades Petri vinna Upp till bevis och den här gängen med Thewayiam Ås som i en tät slutstrid höll undan före Sylvester America.

I Gert Allercrantz minneslopp gick allting Wiclet Hanovers väg som var snabbast från start och ryckte undan till säker seger med Olof Thorson i sulkyn.

(function(){var d=document,b=d.body,s=d.createElement('script');s.src='//s3-eu-west-1.amazonaws.com/shootitlive/shootitlive.load.v1.1.hallandsposten.js';b.insertBefore(s,b.firstChild);}())

Fakta: Sprintermästarens finalresultat

  1. Uncle Lasse, Örjan Kihlström, 1.09,3.
  2. Breidabliks Nubbe, Christoffer Eriksson.
  3. Cruzado Dela Noche, Björn Goop.
  4. In Vain Sund, Erik Adielsson.
  5. Nappa Scar, Per Lennartsson.
  6. Flash Håleryd, Johan Untersteiner.
  7. French Laundry, Johnny Takter.
  8. Poet Broline, Peter Untersteiner.

Oplacerade: Southwind Mozart/Veijo Heiskanen och Telecomando O.K/Wilhelm Paal

Odds: 3,15.

Plats: 1,58 - 1,92 - 1,51.

ANNONS