Ulrika tillhör världseliten i crossfit: ”Man får gräva djupt i någon läskig grop”

Hon är etta i Sverige i sin åldersklass, tvåa i Europa och 24 i hela världen. Ulrika Åkerlund vet hur man tar får ut det allra mesta ur sin kropp. Men att bli bäst i världen? Det är inget hon strävar efter.
– Nej, vet du vad. Jag struntar i det, jag vill bara ha väldigt roligt, säger hon.

ANNONS
|

45-åringen från Skara valde för sex år sedan att göra en stor förändring i sitt liv.

Hon jobbade som ingenjör men trivdes aldrig riktigt med sitt jobb.

En elitkarriär i fotboll i ung ålder spolierades av skada och Ulrika Åkerlund sökte andra utmaningar i livet.

– Jag har gillat att träna sedan jag var väldigt liten och tyckt att det varit kul. När jag blev skakad försökte jag hitta någon idrott som jag tyckte var kul. Jag har testat löpning och cykel, men hittade inget som jag var direkt bra på utan gjorde det mer för att jag gillar att lufta hjärnan, berättar hon.

ANNONS

Men så kom funktionell fitness in i hennes liv och det skulle visa sig vara fullträffen.

– Jag träffade på någon som berättade om något pass de hade kört här precis när (Crossfit) Spiro startat upp. De låg utslagna på marken efter passet och då tänkte jag ”Ja, det där, det tror jag på”, berättar Ulrika.

”Kommer gör ont, men är härligt ändå”

Hon kollade upp sporten via internet och anmälde sig till en nybörjarkurs.

– Jag blev helt såld, säger hon.

Året var 2015 och Ulrika, som har tre barn, man och en hund, började försöka pussla ihop barnens aktiviteter med sin egen, allt för att få åka och träna.

– Jag försökte verkligen hitta tillfällena när jag kunde ta ut mig, känna att jag verkligen tränat. Jag har svårt att göra det själv, men är man i en grupp med andra som kör, då går inte jag och sätter mig. Jag pushar mig lite hårdare i stället, säger hon.

– Man vet att det kommer att göra ont innan klockan har räknat ner, men det är så härligt ändå.

Ulrika Åkerlund säger att hon ibland får ”bara gräva rätt djupt i någon läskig grop som inte är bekväm att vara i och där får man stanna kvar i några minuter och bara hålla i” när hon tränar och tävlar i funktionell fitness.
Ulrika Åkerlund säger att hon ibland får ”bara gräva rätt djupt i någon läskig grop som inte är bekväm att vara i och där får man stanna kvar i några minuter och bara hålla i” när hon tränar och tävlar i funktionell fitness. Bild: Roger Larsson

Att hålla på med funktionell fitness var så pass roligt att en idé föddes hos Ulrika.

– Jag hade jobbat som ingenjör i många år men känt att det inte riktigt var min grej. Jag visste inte vad jag ville göra men kände att crossfit kanske var något för mig, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Jag och min son började leta lokal för att öppna en egen crossfit-box men plötsligt en dag fick jag ett sms från ägaren till Spiro som i princip undrade om jag ville ta över. Jag nappade direkt.

Konditionsstark och 24 i världen

Ulrika Åkerlund bestämde sig för att CrossFit Spiro var det hon ville satsa på.

– Jag bestämde mig för att detta inte var mitt fritidsintresse utan mitt jobb. Jag hade kvar mitt gamla jobb under några månader men sedan satsade jag, säger hon.

– Min första utmaning var att få in fler kunder. Det gjorde att vi startade våra Kikstartsgrupper (nybörjargrupper) och det har varit en rolig och bra väg in till CrossFit Spiro och crossfit som träningsform, en mjukstart för de som vill komma igång tillsammans med andra nya. Det har gett ringar på vattnet och nu har vi mer än dubbelt så många medlemmar som när jag tog över.

Ulrikas verksamhet står på en stabil grund med tre kärnvärderingar.

– Jag har tre kärnvärderingar i min verksamhet. Vi ska vara snälla, vi ska skapa glädje åt andra och vi ska vara närvarande så att alla blir sedda. Det är tre värderingar som jag aldrig någonsin skulle släppa på, säger hon.

ANNONS

Och kanske är det därför hon nått dit hon är just nu när det kommer till funktionell fitness.

Ulrika Åkerlund, ägare till CrossFit Spiro är Sverigeetta i sin ålderskategori, tvåa i Europa och 24 i hela världen.
Ulrika Åkerlund, ägare till CrossFit Spiro är Sverigeetta i sin ålderskategori, tvåa i Europa och 24 i hela världen. Bild: Roger Larsson

Etta i Sverige i sin åldersgrupp, tvåa i Europa och 24 i hela världen.

– Jag är ganska konditionsstark och lätt. Allt där man jobbar med sin egen kroppsvikt och lite längre workouts passar mig. Jag har ett sätt att tänka där jag aldrig ger upp. Jag kan lyckas pressa mig lite hårdare än vad jag egentligen känner för, man får bara gräva rätt djupt i någon läskig grop som inte är bekväm att vara i och där får man stanna kvar i några minuter och bara hålla i, säger Ulrika som tränar fem dagar i veckan för att hålla sig i form.

– Jag måste känna att jag tycker att det är kul varje gång jag tränar annars tappar jag hela konceptet. Träning är det som är nummer ett för mig. det är så lätt att det blir att man hoppar över träningen för att man har för mycket att göra med företaget och så får det inte bli.

Snäll mot alla

Ulrika Åkerlund är också utbildad mental coach, något som hon verkligen har nytta av under sina träningspass och som tränare.

– Om det är viktigare för dig att du lyfter tungt än att du är glad, då har jag tappat dig. Miljön är alltid viktigare än att du är stark, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Min allra största ledstjärna är att vara snäll. Jag försöker alltid vara snäll mot alla. Jag tänker att det kanske sprider sig så att den personen är snäll mot någon annan i sin tur. Det är viktigt för mig.

Snällheten får Ulrika kanske lägga undan lite i helgen. Då vankas nämligen SM i funktionell fitness och hon är en av sex i sin åldersgrupp som gör upp om titeln.

I maj deltar hon i en tävling i Holland som går online och där hon nått final. Under samma månad fortsätter Open med sex nya tester i nästa kvalsteg för masters. Skulle Ulrika hamna bland de 20 främsta i sin åldersgrupp får hon åka till USA och delta i Games.

– Det är verkligen ett spektakel, men jag tror inte riktigt på att jag kommer dit, säger hon.

FAKTA Ulrika Åkerlund

Ålder: 45 år.

Familj: Man, tre barn och hund.

Gör: Ägare till CrossFit Spiro där hon jobbar som tränare, utbildad mental coach.

Aktuell med: Är Sverigeetta i sin ålderskategori i funktionell fitness, tvåa i Europa och 24 i världen. Deltar i SM i helgen som en av sex deltagare i sin åldersgrupp, är inkvalad till final i en holländsk tävling och kommer under maj månad att göra sex nya tester i nästa kvalster för masters i Open, där en biljett till Games i USA står på spel.

LÄS MER:Tvillingarnas kärlek till crossfit – kan träna ihop trots deras olikheter

LÄS MER:De tävlar i Halmstad – mot hundratusentals i hela världen

ANNONS